İçeriğe geç

Yeni Oturum Evlerde Cam Temizliği

Cam Temizliği

Yeni oturum evlerde cam temizliğinin en zor kısımlarından biri, cam üzerine sıçrayan boya, çimento ve cam üzerinde bulunan yapışkanlardır. Bunları çıkarması bir hayli zor ve zahmetli bir iştir.

Cam üzerindeki boya, çimento ve yapışkanları çıkarma işlemi esnasında kullandığımız ürünler kalitesine göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Ürünler içerisinde tahriş edici, aşındırıcı ve cilt sağlığına zararlı temizlik ürünleri bulunabilir. Bu sebeple temizlik eldiveni, maske ve koruyucu gözlük kullanmanız sağlığınız açısından önem arz etmektedir.

Cama Sıçrayan Boya Nasıl Çıkarılır ?

Cama ve pimapene sıçrayan boyayı nasıl çıkaracağımızdan bahsetmeden önce sık yapılan yanlışlardan bahsedelim. Cam ve pimapen çizilmeye müsait geri dönüşü olmayan ürünlerdir. Buna rağmen birçok kişi camda veya pimapende bulunan boyayı çıkarmak için kolay olan ve ürüne zarar veren yolu, yani maket bıçağı, kazıma bıçağı gibi ürünler ile kazıma yolunu seçmektedir. Bu yöntem camı ve pimapeni çizer. Yeni oturum evler sıfır, kullanılmamış ürünler içerir. Bu ürünlere zarar gelmesini hiçbirimiz istemeyiz. Burada bize lazım olan ürünler bulaşık süngeri ve tinerdir. Tineri boyacılardan ve nalburdan temin etmeniz mümkündür. Bulaşık süngerinin yeşil, sert kısmını tiner ile nemlendiriyoruz. Ardından zaman kaybetmeden boyalı olan cam veya pimapen yüzeyini süngerin yeşil kısmıyla ovalıyoruz. Bu işlemi yaparken boyanın çıkmadığını farkederseniz süngerdeki tiner uçmuş demektir. Bu durumda tekrar tinerle nemlendiriniz. İşlemi uygularken, uygulama alanına ateş ile yaklaşmamaya özen gösteriniz. Tiner, uçucudur ve ağır bir koku yayar. Kapalı alanda camları açıp evi havalandırarak uygulayınız. Hatta kullanırken maske takmanız önerilir.

Camdaki Çimento Lekesi Nasıl Çıkarılır ?

Cama sıçrayan çimento plastik buz kazıyıcıları ile kazıyarak yüzeyden alınır. (Bu aşamada kesinlikle camı veya pimapeni çizecek sertlikte ürünler kullanmayınız. Kazıyıcıları internetten, oto aksesuarcılarından, ucuzluklardan veya büyük marketlerden çok cüzi miktarlara temin edebilirsiniz.) Camı, sabunlu su ve süngerin sert kısmıyla ovalıyoruz. Cam yüzeyini durulayıp kuruladıktan sonra camda kireç gibi çimento lekesi kalıyorsa burada cama porçöz kireç sökücüyü püskürterek uygulamanız gerekmektedir. Uygulamanın ardından yüzeydeki kireç sökücüyü 5 dk kadar bekletip , cam yüzeyini sabunlu su ve süngerle ovalayarak temizleyin. Camdaki lekenin çıktığını göreceksiniz.

Camdaki Yapışkan Kağıt Nasıl Çıkar?

Camdaki Yapışkan Kağıt Nasıl Çıkar ?

İnşaat temizliği sırasında hepimizin aşina olduğu konu camdaki yapışkan kâğıtlardır. Camdaki yapışkanları çıkarmanın en etkili yolu fön ile ısıtma yöntemidir. Birçok kişi bunu kaynar su dökerek çıkardığını söylemektedir fakat ev camları incedir ve soğuk havalarda ısı görünce kırılmaya müsaittir. Bu nedenle cam üzerinde oluşacak ani ısınmalardan kaçınmalıyız. Fön makinesini orta sıcaklık ayarına alıp etiketin üzerinde gezdirerek etiketi ısıtıyoruz. Ardından tırnağımızla etiketi kenarından kaldırmayı deniyoruz. Etiket rahatça kalkana kadar ısıtmaya devam ediyoruz. Isıtma yöntemi ile çıkardığımız yapışkan kâğıdın altında yapıştırıcı artıkları kalacaktır. Bu artıkları temizlemenin en etkili yolu izopropil alkol ve saf asetondur. Evimizde bulunan alkol oranı yüksek ürünlerden işimize en çok yarayan ürün ise makyaj malzemesi olan ojeyi çıkaran asetondur. Bunlar kendi içlerinde çıkarıcılık kuvvetlerine göre değişkenlik gösterse de herhangi bir aseton işimizi görecektir. Aseton ile yapışkan kalıntısını ıslatıp süngerin sert, yeşil kısmı ile yüzeyi ovalayarak yapışkanı rahatlıkla çıkarabiliriz.

Pimapen Kenarlarındaki Kurumuş Bantlar Nasıl Çıkarılır ?

Pimapen Kenarlarındaki Kurumuş Bantlar Nasıl Çıkarılır ?

Yeni oturum evlerde pimapenler montajları tamamlandıktan sonra üzerlerinde bantları ile bırakılır. Bunun sebebi pimapen montajından ev sahibi evde oturana kadar geçen süre zarfı içerisinde iç ve dış cephe boyalarının, sıva, alçı ve hava koşullarının pimapene zarar vermesinin önüne geçmektir. Pimapenlerin montajı gerçekleştikten bir ay sonra veya yıllar sonra o eve oturum gerçekleşebilir. İç cephede kalan pimapen koruma bantları hava şartları ve güneş ışınlarından çok fazla etkilenmezken dış cephede kalan pimapen koruma bantları kurur çatlar ve yüzeye iyice nüfuz eder. Bu durumda iç cephedeki bantları elimizle rahatça tutup sökebiliriz fakat dış cephedeki bantlar tutulamaz, ufak ufak parçalara ayrılır ve iyice yapıştığı için ele gelmezler. Bunlar kazıma yöntemi ile çıkmaz kırılgan olduğu için herhangi bir şekilde tutulamaz. Burada uygulayacağımız yöntem fön ile ısıtma yöntemidir. Bu işlemde fönle benzerlik gösterme açısından ısı tabancası kullanmayınız. Isı tabancalarının profesyonel olup ısı ayarlı olanlarını kullanmanızda bir zarar yokken sabit ısılı olanlar 300, 600 derece sıcaklıklarda olabilir ve pimapeni eritebilir. Bandın kaldıracağımız uç kısmını fön makinesi ile dairesel hareketle ısıtın ve ucu kendini kaldırana kadar devam edin. Hafifçe ucundan kaldırırken tuttuğunuz kısmın altındaki yapışık olan kısımları ısıta ısıta yavaşça kaldırın. Bu hem deforme olan plastiğin kırılganlığını azaltacaktır hem de yapışkanın eriyip kolayca yüzeyden ayrılmasını sağlayacaktır.

Bir Cevap Yazın