Askerlik, 20 yaşına gelmiş erkek bireylerin, yapmakla yükümlü olduğu vatani bir görevdir. Önemli hastalıklar veya askerliği yapmaya engel olabilecek bedensel, psikolojik durumlarda, sağlık muayenesinden geçilemez ve askerlik hizmeti yapılamaz. Eğer, askerlik çağına gelinmişse ve öğrenim hayatı devam ediyorsa askerlik ertelenebilir. Lisede okuyanlar 22 yaşına kadar erteleme yapabilir. Eğer Açık öğretim fakültesinde okunuyorsa 4 yıla kadar, örgün bir üniversite 6-8 yıla kadar, Lisansüstü eğitim ise öğrenim gördüğü dönemin iki katına kadar ertelenebilir. Bu yazımızda üniversite mezunlarının yapabildiği yedek subay ve astsubaylıktan bahsettik.

Üniversite Mezunlarının Askerlik Tercihi
Üniversite mezunlarının, mezun olduklarında yedek astsubay veya yedek subay olarak askerlik yapma hakları vardır.
Önlisans (2 yıllık üniversite) mezunuysanız, sadece yedek astsubaylığa başvurabilirsiniz.
Lisans (4 yıllık üniversite) mezunuysanız yedek subay veya yedek astsubaylığa başvurabilirsiniz.
Askerlikte kısa dönem yani er olarak eğitim süreci 6 ay iken yedek subay veya yedek astsubay olarak görev süreci 12 aydır. Yedek subay veya astsubaylar aldıkları 2,5 aylık bir eğitim sonunda görev yerlerine atanırlar ve memur gibi maaşlı çalışırlar. İlk 2,5 aylık eğitim sürecinde ise harçlık alırlar.
Eğer üniversite mezunuysanız ve askerliği, kısa dönem yapmayı düşünüyorsanız yapabilirsiniz. Askere gitmek istemiyorsanız, bedelli veya döviz ödemeli (yurt dışı yaşayanlar için) askerliğe başvurabilme hakkınız var. Bedelli askerliğin süresi 30 gündür.
Yedek Subay ve Yedek Astsubay Farkı Nedir?
Yedek subay, askerlik süresini bitirdiğinde subay (asteğmen) rütbesine sahip olurken yedek astsubay ise astsubay (astçavuş) rütbesine sahip olur. Yedek subay, y. astsubaydan daha kıdemlidir. Her ikisi de kanunda belirtilen haklardan yararlanabilirler. Rütbe farkının yanı sıra, y. subaylar, astsubaylara göre daha yüksek miktarda maaş alırlar. Maaşlar, görev yerine yani bulunduğunuz bölgeye göre de değişebilmektedir.
Hangi Aylar Askerlik Yoklaması Vardır ve Hangi Ayda Yedek Subaylık Şansım Var?
Şubat, Mayıs, Ağustos, Kasım olmak üzere her yıl ayda 4 defa askerlik alım çağırısı yapılmaktadır.
Başvuru için belirli bir tarih vermek yanlış olur. Örnek vermek gerekirse kasım ayında yedek subay çıkma ihtimaliniz yüksek dediğimizde, kasım ayına başvuru artarsa şans düşük olabilir.
Yedek Subay Seçimi Yapılırken Nelere Dikkat Ediliyor?
Tahsil durumu, meslek bilgisi, yaşı, fiziki özellikleri, yabancı dil bilgisi, üniversite diploma notu, akademisyenlik durumu gibi durumlara dikkat ediliyor.
Diploma Notum 3.00’ten Düşük. Yedek Subaylığa Başvurabilir Miyim?
Evet. Başvuru yapılabilir. Alım ihtiyacına göre ve seçim yapılırken dikkat edilen hususlara göre alım ihtiyacı karşılanır. Yani çevrenize baktığınızda 2.45 veya 2.60 not ortalaması ile yedek subay olanlar var.
Mezun Olmadan Yedek Subay/Astsubaylığa Başvurabilir Miyim?
Maalesef. E-devlet sistemi üzerine geçici mezuniyet belgesinin düşmesi gereklidir. Eğer e-devletinizde mezun olduğunuza dair belge gözükmüyorsa, başvurunuz er statüsünde alınır. Zaten askerlik yoklamasına başvuru yaparken de size mezun olduğunuz yükseköğretim kurumlarını gösteriyor ve sistemde gözükmüyor ise uyarıda bulunuyor.
Renk körlüğü yedek subaylığa engel mi? adlı yazımızı okumak için tıklayınız.
1.81 boy 101 kilo 3.84 diploma notu Psikoloji mezunuyum RDM’ci olarak yapmak istiyorum. An itibariyle a33f01(kilo nedeniyle) sağlık kodu ile askerliğe elverişlidir raporu aldım. Yedek subay olarak askerlik yapmamın mümkünatı nedir? Pandemi kaynaklı RDM’ci çok ihtiyaç var diyorlar, konuya açıklık getirebilecek varsa memnun olurum.
Merhaba,
Boy, kilo oranı yedek subay çıkmasına karşı engel bir durum teşkil etmiyor, olabilirsiniz. Subay olarak kalmayı düşünürseniz, boy kilonuz orantılı olması gerekir.
Ayrıca, şubat celbi için çok daha fazla alım olacağı söylentileri dolaşmakta fakat bununla ilgili net, doğru bir bilgi bulunmamaktadır. Kurada çıkmanız ise tamamen şans işi. Şansınız bol olsun. 🙂
Geri bildirim: Renk körlüğü yedek subaylığa engel mi? • Hayatın İpuçları