Siğil Bulaşıcı Mıdır?

Siğil Nedir?
Derinin üst tabakasına bulaşan HPV adıyla bilinen virüsün meydana getirdiği enfeksiyonel oluşumdur. Siğil vücutta herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Vücutta farklı bölgelere yayılım gösterebilirler. Bulunma yerine ve türüne göre farklı özelliklere sahip olabilirler.

Siğil Belirtileri Nelerdir?
Siğiller, pembe, beyaz ve ten renginde olabilmektedirler. Başta etli yuvarlak beze gibi görünmekte, ilerleyen aşamalarda nasır gibi sert bir yüzeye sahip olmaktadırlar. Genelde ellerde, ayaklarda ve genital bölgede görülmektedir.
Siğil Bulaşıcı Mıdır?
Siğiller duşakabin gibi ortak kullanılan nemli zemine basma sonucunda, nemli terliklerin ortak kullanımında, başka kişilerle çorap, kıyafet paylaşımı ve cilt teması ile kolayca yayılabilirler.
Siğilde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle var olan siğilin yayılmasını önlemeniz gerekir. Siğilin yayılmaması için siğil olan bölgenin vücudunuzun herhangi bir bölgesine temas etmesinden kaçının.
Aynı şekilde siğilin başkalarına da bulaşabileceğini unutmayın! Siğil, ortak kullanılan eşyalar ve cilt teması ile yayıldığı için siğil tamamen yok olana kadar çevrenizdekilerle eşya paylaşımı konusunda dikkatli olun. Ayrıca siğil olan bölgenin başka birine temas etmemesine dikkat edin.
Ayak bölgenizde siğil varsa ortak kullanım alanlarında kişisel bir terlik giyerek dolaşmanız gerekmektedir. Çünkü siğil zeminden kolayca başkalarına yayılabilir.

Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Siğiller bulunduğu bölge ve boyutlarına göre farklı tedavi yöntemleri ile yok edilebilir. Eğer siğil henüz ilk aşamadaysa doktorunuza danışarak siğil solüsyonları kullanarak siğili yok edebilmeniz mümkün.
Eğer siğil çok ileri seviyeye geldiyse veya yayılım gösterdiyse siğil, kriyoterapi veya cerrahi yöntemlerle yok edilir.

Kriyoterapi Nedir?
Kriyokoter adı verilen gaz püskürtücü alet içerisine karbondioksit veya azot gibi kriyojen maddeler doldurulur. Bu püskürtücü alet ile sıkıştırılmış basınçlı kriyojen siğil bölgesine püskürtülür. Bu püskürtme sırasında basınç ile açığa çıkan gaz hızla genleşerek probun ucunu aşırı derecede soğutur ve saf buz kristalleri meydana getirir. Siğile sıkılan saf buz kristalleri uygulama bölgesindeki hücreleri öldürür. Bu uygulamaya kriyoterapi adı verilir. Kriyoterapi her siğilde yüzde yüz etkili olmayabilir. Kriyoterapinin başarılı olmadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulur.
Cerrahi Yöntem ile Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Cerrahi yöntemle siğil tedavisinde uygulama bölgesine lokal anestezi yapılarak bölgenin uyuşması sağlanır ve bir bistüri veya başka cerrahi aletler kullanılarak siğil bölgesi alınır.