İçeriğe geç

Rutubeti ne engeller? Evde küf olmaması için ne yapılır?

Küf, sağlık açısından hayati tehlikesi bulunan, evdeki eşyaları çürüten bir mantar türüdür. Havada bulunan nemli ortamlarda üreyerek, eşyalara, insan sağlığına zarar verirler. Bu küfler ile başa çıkmak zor olsa da imkânsız değildir. Genellikle nemli şehirlerde hemen hemen çoğu dairede küf lekeleri görebiliriz. Küf neden oluşur sorunuzun yanıtı küf, nemden oluşur.

Rutubetli Ev Hasta Eder Mi ?

Küfler yiyecekleri çabucak çürütüp bozduğu gibi, tüm eşyalarında ömrünü kısaltmaktadır. Küf, Sağlık açısından, astım sorunu olan kişilerin yaşamını önemli derecede etkiler. Sadece astım sorunu yaşayanlarda değil, küf sebebi ile birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Küf ile Başa Çıkma Yolları

Küf önce beyazımsı bir tabaka ile başlar, grileşir ve siyah bir renk alır. Başlangıçta Beyaz küfü dikkatli bakmadığımız sürece pek fark edemeyiz. Dikkatli bakıldığında ise, kitaplarımızın yüzeyinde veya kıyafetlerimizde oluşan tabakayı kolayca görebiliriz. Özellikle beyaz küf başlangıçta beyaz kıyafetlerinizi sarartır. Eğer küfe zamanında müdahale edilmez ise beyaz küf, grileşir sonra da siyah bir tabaka oluşturarak tehlikeli hal alır. Siyah küfler artık evinizin yapısına zarar vermeye başlar duvarları çürütür, sağlığınızı tehdit eder bağışıklık sisteminizi çökertir.

Küfe Müdahale Etmek için, Başlangıç Noktasını Bulun

Küf ile baş etmek zorlu bir süreç olsa da önce küfün kaynağını öğrenmelisiniz. Küf ,evin havasızlığından ve evin içinde oluşan nemden mi kaynaklanıyor? Eğer öyleyse küften kurtulmak kolay olacaktır. Fakat nemli bir şehirde yaşadığınız için küf oluşuyorsa veya evin temelinde bir su problemi varsa küften kurtulmak bir hayli zor ve maliyetli olacaktır.

Evin temeline yağan yağmurlar, evin içinde oluşan boruda ki bir kaçak fark edilip, müdahale edilmez ise evinizin nem alıp çürümesine ve rutubetlenmesine yol açar. Ne yapsanız da bu rutubetten, küften kurtulmak imkânsız gibidir. Temeli nemli ve çürük olan evi sürekli temizleseniz de o küf sürekli tekrardan oluşacak ve sizi maddi manevi yoracaktır.

Küf oluşumlarını dikkatli inceleyin. Eğer zemin katta oturmuyorsanız ve üst katlara kadar gelmiş bir küf varsa durum vahim olabilir. Kiracı iseniz, o evden çıkmak sizin açınızdan daha az zahmetsiz ve karlı olacaktır.

Rutubeti ne engeller? Evde küf olmaması için ne yapılır?

Evinizi Havalandırın

Kimse kışın evini pek havalandırmak istemez fakat evin belirli periyotlarda havalandırılması son derece önemlidir. Yaz-kış farketmeksizin evinizi havalandırmak, ortamdaki küflerin sirkülasyon yaparak dışarı çıkmasını sağlar ve ortama yeni temiz hava katar. Basit bir yöntem olsa da evi havalandırmak, küfün yayılmasını ve rutubet oluşumunu engellemede ilk yapılması gereken yöntemlerin başındadır.

Eşyalarınızı Duvara veya Pencereye Dayamayın

Eşyalarınızı duvara veya pencereye dayamayın biraz aralık payı bırakın. Eşyalarınızı duvara çok yakın dayamak, o bölgenin hava almamasına yol açar ve hem eşyanızın hem de duvarınızın kolayca küf oluşmasına zemin sağlar. Pencerelerde de oluşabilen nemden dolayı eşyaların zarar görmemesi, odanın hava alması için eşyaları pencerelere dayamayın.

Pencerelerde Oluşan Islaklıkları Düzenli Olarak Silin

Yazın pek olmasa da, kışın ev yeterince havalandırılmaz. Kış mevsiminde evi yeterince havalandırmamak, evin içinde oluşan nefes buharı ve yemek buharlarının dışarı çıkamaması sebebi ile nem oluşur. Oluşan nemden kaynaklı pencerelerinizde ıslaklıklar gözlemleyebilirsiniz. Bu ıslaklıklar silinmediği sürece, orası hep nemli olur. Rutubette nemden oluştuğu için zamanla pencerelerinizin önünde, cam kısmında hatta etrafında siyah lekeleri görebilirsiniz. Bu yüzden siyah küf oluşmadan düzenli olarak ıslak kısımları silin ve kurulayın.

Temizlik Malzemelerinden Yardım Alın

Küf temizliğinde kullandığınız ürünler de küfün yayılmasını önleme açısından son derece önemlidir. Küf için özel yapılmış kimyasalları kullanabilirsiniz veya bu tarz kimyasalların içerdiği %95 çamaşır suyu özelliğinden dolayı çamaşır sularından yardım alabilirsiniz.

Küf İçin Özel Duvar Boyaları Kulanın

Küfler belirli bir seviyeye geldiğinde artık küflerle başa çıkmak çok daha zordur. Eşyalarınıza kadar yayılmaması için, evin duvarlarını küf rutubet önleyici duvar boyaları ile boyamak, küfün duvar içlerine kadar yayılmasını engelleyecektir. Küfün duvar içine yayılıp, duvar içlerini çürütmesini istemiyorsanız mutlaka su geçirmez duvar boyası kullanın. Bu tarz boyalar kimyasallar ve polimerle modifiye edildiği için su geçirmez, nem oluşumunu ve rutubeti engeller.

Evde Nem Alıcı Bulundurun

Silika jel, en sık kullanılan nem alıcılarından biridir. Dolaplara, ayakkabılara, yiyecek içecek ve elektronik ürünlerin kutularına yerleştirilen kimyasal bir bileşendir. Küçük küçük paketler halinde topluca satılabilen bu silika jellerden alıp, evinizin nem alan her köşesine yerleştirebilirsiniz. Bu tarz nem alıcılar elektronik eşyaların ömrünü uzatır ve eşyaların nemlenmesini engeller.

Dolaplara, dolap içi nem alıcı torbaları yerleştirin

Kıyafetlerinizin sararmaması, rutubet kokmaması için dolap içi nem torbalarından yararlanabilirsiniz. Dolabınızın iç kısmına silika jel, askılı nem alıcı torbaları veya figürlü nem tutuculardan yerleştirebilirsiniz. Figürlü nem alıcı torbaları, görsel açıdan kötü durmaz ve kıyafetlerinizin nemden, kötü küf kokusundan etkilenmesini önler.

Nem alıcı aparat ve tablet

Nem alıcı aparatları, birçok internet sitesinde tabletleri ile birlikte satılmaktadır. Bu nem alıcı aparatın içerisine, tablet yerleştirilerek odanızın nemli bölgesine yerleştirmeniz gerekiyor. Aparatın içerisinde olan mekanizma sayesinde, tablet nemi emiyor ve emilen nem aparatın su haznesinin içerisine doluyor. Hazne dolduğunda ise suyu boşaltmanız gerekiyor. Bu işlemi yaparken, tabletler kimyasal olduğu için mümkün olduğunca el temasından kaçının. Ayrıca Nem alıcı tabletler kokusuz fakat tabletleri satın alırken güzel kokulu seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.

rutubet önleyici nem alıcı aparat ve tableti

Küf Kokusu Önleme ve Nem Almak İçin Ne Yapmalı?

Karbonat

Karbonat, temizlik ürünlerinde kullanılan oldukça etkili bir üründür. Temizleyiciliği yüksek olan ve nem almak konusunda etkili olan karbonattan yardım alabilirsiniz. Ayrıca karbonat, küf kokusunu da hapseder. Karbonatı küçük keselere doldurarak, evinizde nem olan bölgelere yerleştirin. Ayrıca küflü bölgeleri karbonatlı su yardımı ile de silebilirsiniz.

Pirinç

Hangimiz sudan etkilenen telefonunu pirincin içine gömmedi ki? Suyu, nemi emmede oldukça etkili olduğu bilinen pirinç, rutubet önlemede de alternatif bir seçenek olarak kullanılabilir. Pirinç kullanırken, pirinci düzenli olarak kontrol etmeli ve değiştirmelisiniz çünkü pirinç tarihli bir bakliyat olduğu için böceklenme yapabilir.

Tuz

Tuz ulaşılabilir ve maliyeti düşük bir gıda maddesidir. Nemi, yağı, suyu emme özelliğine sahip tuzu ucuz bir alternatif olarak kullanabilirsiniz.

Mangal Kömürü

Küf kokusunu engellemede iyi bir yöntem olan kömürü, oldukça kolay temin edip kullanabilirsiniz.

Ayrıca çok bilinen yöntemlerden diğer ikisi de kedi kumu ile tebeşirdir. Alternatif olarak kedi kumu ve tebeşir de kullanabilirsiniz.

Nem alıcı, Hava kurutucu Cihaz Kullanın

Hava nemlendirici cihazların özelliği nemsiz ortama hava katmak olduğu gibi, nem alıcı cihazların özelliği ise havadaki fazla nemi dengelemek. Kalitelerine göre farklılık gösteren hava kurutucu cihazları, ortamdaki fazla nemi içine çeker.

Bu cihazlar havadaki nem oranını gösterir ve hava sirkülasyonu sağlayarak nemli havayı içine çekerek kurutur. Evinizde nem alıcılarının yanı sıra bu hava kurutucu cihazlarını kullanmanız, havada dolaşan küf sporlarının da yok olmasını sağlayacak, yayılmasını büyük ölçüde önleyecektir.

Bir Cevap Yazın