Yedek subay veya yedek astsubay olmak isteyen kişilerin aklında oluşan, kısmi renk körlüğü veya renk körlüğü yedek subaylığa engel mi? sorusu askerliğini yedek subay olarak yapmak isteyen pek çok kişinin merak ettiği bir konudur.

Renk körlüğü, kısmi de olsa devlet memuru, askeri personel ve bir çok alanda engel teşkil ediyor. Güvenlikle ilgili sorunlar oluşabileceği düşünüldüğü için bir çok ülke olmak üzere, Türkiye’de de polis, askeri personel gibi alanlarda renk körleri görev yapamamaktadır. Renk körlüğü, subaylık alımlarında sağlık mülakatında elenme sebebidir.
Renk körlüğüm var yedek subay/astsubay olmama engel mi?
Yedek subaylık ve yedek astsubaylık başvurusunda ve sağlık işlemleri sırasında renk körlüğüne bakılmamaktadır. Renk körlüğü, yedek subaylığa engel değildir fakat eğer muvazzaf subay olunmak istiyorsa maalesef ki renk körlüğü subay olmak için engel teşkil etmektedir.
Yedek subaylıkta, boy kilo indeksi, renk körlüğü farketmeksizin kura ile alım olmaktadır. Sağlık raporunda bunlar göz önünde bulundurulsa dahi, askerlik yapmaya elverişlidir raporunuz varsa kura da yedek subay çıkarsanız endişelenmeyin. Renk körlüğüyle ilgili veya boy kilo indeksi ile ilgili bir teste tabi tutulmayacaksınız. Askerlikte kalmayı düşünüyorsanız, ne yazık ki bu mümkün olmayacaktır.
Renk Körlüğü Subaylık için Engel mi?
Renk körlüğü subaylık için bir engeldir. Kısmi renk körü olsanız dahi subay olamazsınız.
Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK), Milli Savunma Üniversitesi(MSB), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) gibi devlet kurumlarında körlüğünün derecesi ne olursa olsun, renk körlük derecesine bakılmaksızın güvenlik açığı oluşturabileceği gerekçesi ile renk körlerini çalıştırmamaktadır. Renk körleri, TSK, MSB, EGM’de farklı departmanlarda memur olabilirler(muhasebe, temizlikçi, terzi vs. gibi) fakat askeri personel, polis gibi meslekleri yapamazlar.
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği’ne göre 8.3 maddesine göre, “Görme derecesi ne olursa olsun akromatopsi (tüm renk körlüğü)” Engeldir. Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.
Kısmi Renk Körlüğü Polislik için Engel mi?
Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’ne göre 4. Madde Göz hastalıklarının 2. Maddesinde bulunan “İshiara kitabı ile yapılan muayenede parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü) bulunmayacaktır.” ibaresi yer almaktadır. Ayrıca, bununla ilgili lens kullanımına da izin verilmemektedir. EGM Sağlık Şartları Yönetmeliği için tıklayınız.
ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ ASKERLİK TERCİHİ adlı yazımızı okumak için tıklayınız.
Geri bildirim: ÜNİVERSİTE MEZUNLARININ ASKERLİK TERCİHİ • Hayatın İpuçları