Muhabbet kuşunu alıştırmak, muhabbet kuşumu nasıl alıştırabilirim diyorsanız bu yazımız tam size göre.

Muhabbet kuşları doğası gereği ürkek hayvanlardır. Size alışması, elinize gelmesi için biraz sabır ve zaman gerekebilir. Ayrıca muhabbet kuşlarını yetiştirmek için daha yavruyken almanız size çok daha kolay alışmasını sağlayacaktır.
Şimdi sizlere muhabbet kuşunuzun size alışması için bir kaç tüyo vereceğim.
Muhabbet Kuşunu Alıştırmak için Aç Bırakın!
Evet yanlış duymadınız. Ama hemen de yanlış anlamayın 🙂 Muhabbet kuşunuzu açlığa terk edin demiyorum tabii kii.. Size alışması için biraz aç kalması gerekli. Kafesinde bulunan bütün yem kutularını alın. Kafesinde yiyecek bir şeyi kalmasın. Aradan 3-4 saat geçtikten sonra oldukça çok acıkacaktır. Acıktığı zaman avucunuzun içine biraz yem koyun, avucunuzda ki yemi görmesini sağlayın ve avucunuza gelene kadar bekleyin. Ürke ürke de olsa mutlaka gelecektir. Siz sadece muhabbet kuşunuzun güvenini sağlayın, elinizi kolunuzu çok hareket ettirmeyin, sesli konuşmayın. Ürkeceği hareketlerden kaçının. Böyle yapa yapa size alışması çok kolay olacaktır.
Sürekli Avucunuzun İçine Almayın
Muhabbet kuşları el ile tutulmaktan nefret eder. Eğer muhabbet kuşunuz size daha alışmadan siz onu sürekli avucunuzun içine alır tutarsanız, kuşunuz sizden sürekli korkup kaçacaktır.
Muhabbet Kuşunuzu Yorun
Eğer çok çok yabani, sürekli sizden kaçan tepelere konan bir kuşunuz varsa, onu konduğu yerlerden sürekli durmadan kovalayarak yorulmasını sağlayın. Kuşunuz yorulduğunda da omzunuza, kolunuza veya başınıza koyun sizde kalmasını ve sizden korkacağı hiçbir durum olmamasını sağlayın. Bunu yapmak sizi de yoracaktır ama pes etmeyin.
Çift Muhabbet Kuşunu Alıştırmak Neredeyse İmkansızdır
Eğer çift muhabbet kuşu aldıysanız ve ikisi de yabaniyse, size alışmasını sağlamak neredeyse imkansızdır. Çift muhabbet kuşları birbirinin yaptığını yaparlar. Biri sizden kaçarsa diğeri de sizden kaçar. Birini yakalayıp alıştırayım derken öbürü kaçar. Bu durumda sizi çok yorar 🙂 O sebeple tek muhabbet kuşu alıp ilgilenmek, alıştırmak ve alacaksanız sonrasında ikinci kuşu almak daha uygun olacaktır.
Muhabbet Kuşları Sürekli Ses ve İlgi İster
Size alışması için biraz sizi dinlemesi lazım. Muhabbet kuşunuzun kafesinin yanına gidin ve ona nazik bir ses tonuyla seslenin. Ona bir şeyler söyleyin. Uzun uzun konuşun. Sizden ilk başlarda korkup telaşla sağa sola bakarak kafesin hangi köşesine kaçsam diye düşünecektir. Sonraları biraz zaman geçtikçe sizi dinlemeye başlayacak ve konuşmaya çalışacaktır.
Ses Tonu ve Vurgu Çok Önemli
Muhabbet kuşları “ş” “ç” gibi harflere duyarlıdırlar. Kuşunuz sizin “şşşş” yaptığınızda kızdığınızı düşünebilir ve o an ne yapıyorsa ürkerek kaçabilir. İlk alışma zamanları ona bazı kelimeleri öğretirken çok vurgu yapmadan öğretin. Mesela aşkım kelimesindeki ş harfini daha az vurgulayarak söyleyin ki ürkmesin.

Alışma sürecinde çok sabırlı olmalısınız. Yavru bir muhabbet kuşu size 2 hafta da alışabilirken büyük bir muhabbet kuşu zor olsa da 1 ay da alışabilir. Elinize gelmesi için sakince elinizi uzatın. Gelmediği her seferde yine pes etmeden elinizi uzatın hatta elinize öpücükler kondurun ki elinizde ona zarar verebilecek bir şey olmadığını anlasın. Elinize gelirken diliyle test edecektir zaten sonra ayaklarını getirecektir 😊
Muhabbet kuşu alırken nelere dikkat etmeliyiz? adlı yazımızı okumadıysanız okumak için tıklayınız.