İçeriğe geç

Muhabbet Kuşum Hasta mı? Halsiz Duruyor

Muhabbet kuşları narin hayvanlardır. Bu narin hayvanlar, hava değişimlerinden ve olumsuz hijyen koşullarından kolaylıkla hastalanabilmektedir. Bazı kuş hastalıkları bulaşıcı olabilirken bazıları ise bulaşıcı olmayabilir. Genellikle Muhabbet kuşu ticaretini yapan petshop mağazalarının amacı satış olduğu için, kuşların hastalıklarını pek umursamazlar. Petshoplarda bulanan muhabbet kuşları oldukça fazla olduğu için Burada bulunan bir kuşta bulaşıcı hastalık var ise diğerlerine geçmesi muhtemeldir.

muhabbet kuşum hasta mı

Muhabbet Kuşum Hasta mı?

 Muhabbet kuşları uygun şartlar sağlanmadığında kolayca hasta olabilmektedir. Bir muhabbet kuşu soğuk havaya maruz kaldıysa kolayca üşütebilir. Soğuk havalarda kuşun ıslanması ve ıslak kalması muhabbet kuşu için bir hastalık sebebi olabilir. Kış aylarında muhabbet kuşları sıcak kalmalıdırlar. Eğer herhangi bir ıslanmaya maruz kaldılar ise doğrudan fön makinesi ile kurulanmamalıdırlar. Fön makinası muhabbet kuşları için fazla sıcak olabilir ve fazla hava üflediği için muhabbet kuşlarının nefesini kesebilir.

Muhabbet kuşum hasta mı? sorusunun cevabı; kuşunuzun dışkısı normal değil ise, kabarık ve halsiz duruyor, sürekli uyuyor, yem yemiyor su içmiyorsa cevap evet, muhabbet kuşunuz hasta olmuş.

Muhabbet Kuşunuzu Analiz Edin

Muhabbet kuşunuzun hasta olup olmadığını anlamak için, onu analiz etmelisiniz. İlk görünüş olarak halsiz, sessiz olduğunu anlamış olmalısınız. Bu halsizlik muhabbet kuşunuzun hasta olduğu anlamına gelmeyebilir. Bazen muhabbet kuşları tüy dökme mevsimlerinde fazlaca mutsuz olabilmektedir. Bu dönemleri, kuşunuzun tüylerinin kafesinin içerisinde çok görülmesi ve kuşunuzun kafasında diken gibi tüyler olduğundan fark edebilirsiniz. Bu zamanlarda muhabbet kuşları daha fazla ilgiye ihtiyaç duyarlar. Kafasını sevmeniz, ona yulaf vermeniz, onunla konuşmanız onu fazlasıyla mutlu edecektir.

Halsiz Duruyor, Yem Yemiyor, Dışkısı Normal Değil Diyorsanız

Eğer kuşunuz iştahsız ise, yem yemek isteyip yiyemiyorsa kesinlikle hasta ve acil bir ilaç müdahalesi yapılması gereklidir. Muhtemelen muhabbet kuşunuzun dışkısı da normal değildir.

Muhabbet kuşlarının hasta olup olmadığını anlamakta en belirleyici yöntem, dışkı kontrolüdür. Kuşunuzun dışkısı yeşil ve ortasında beyazlık varsa, dışkı yapışmıyorsa bu sağlıklı bir dışkıdır. Ama eğer dışkısı, siyah renkliyse, bembeyaz ise, sıvı bir halde ise, dışkısından köpükler çıkıyor ise bu kesinlikle kuşunuzun hasta olduğu anlamına gelir.

Ülkemizde maalesef veterinerler m. kuşlarından pek anlamadıkları için, kuşlara erken ve acil müdahale yapılamıyor ve durum ölüm ve üzüntü ile sonuçlanabiliyor.

Muhabbet kuşlarının çok farklı bir anatomik yapıları olduğu için nelerden hastalanıp ne çözüm yolu bulunması gerektiği ise çok zor bir durum oluyor. Bazıları yem yemeyen muhabbet kuşuna kuruluğa yakalanmış bazıları bağırsak hastalığı var diyebiliyor. Nedeni net olarak bilinmese de acil müdahale edilmesi gerektiği gerçeği vardır.

Eğer muhabbet kuşunuzun dışkısı normal değil ise ve yem yemek istemiyorsa tedavi için geç kalınmamalıdır.

Muhabbet Kuşunun İyileşmesi için Ne Yapılır?

Yem yemek istemeyen kuşa ilk olarak yem yedirilmeye çalışılmalıdır. Peki bu nasıl olacak dediğinizi duyar gibiyim. Muhabbet kuşları yulafa bayılır. En sevdikleri yiyeceklerden biri olan yulafı tedarik etmelisiniz ve dozu aşmayacak şekilde vermelisiniz. Yulafın iştah açıcı özelliği olduğu bilinmekte ve böylelikle yem yedirmeye tekrar başlayabilirsiniz. Ayrıca yem kusan muhabbet kuşları belirli bir süre yem yemek istemez. Bunun için alternatif olarak dal darı almanız, kuşunuzun tereddütsüz iştahtan kesilmeden tekrar yem yemesine vesile olacaktır.

Suluğuna İlaç Katın

Dışkısı normal değilse bu kuşunuzda bir problem olduğunun göstergesi olduğu için, genelde divitsol ilaç vermeniz doğru olabilir. Divitsol ilaç kuşunuzun bağırsağında bulunan kötü bakterileri yok edecektir. Suluğuna, suluk büyüklüğüne göre 5-10 damla divitsol damlatmanız gereklidir. Kuşunuz bu suyu sevmeyebilir, içmek istemeyebilir. Kuşunuzu gözlemleyin. Bir gün boyunca su içmiyorsa size önerebileceğim bir yöntem var. Bu yöntemi hijyenik bulmayabilirsiniz, eğer kuşunuzun hayatta kalmasını istiyorsanız bu uygulamayı yapın yapın. (Steril olmadığını düşünebilirsiniz fakat ben bu yöntem ile muhabbet kuşumu ayakta tutabildim ve şu an gayet sağlıklı.) O zaman anlatıyorum; Suluğuna koyduğunuz divilsol iyice suyla karıştıysa o suyu ağzınıza biriktirin, sakın yutmayın! 🙂 Ağzınızdaki divitsollü suyu muhabbet kuşunuza tükürük veriyormuş gibi içirin, tükürecektir fakat içecektir illaki. Kuşların nedeni bilinmezdir ki bir tükürük sevdaları var. Tükürük içmeye bayılıyorlar. Kuşunuzda iyice hasta olmadıysa, dayanamayıp sizin tükürüğünüzü içmek isteyecek ve böylelikle divitsollü ilacı içmiş olacaktır. Suluktan su içmez ise bunu bir kaç kez tekrar edin sonrası suluğundan mutlaka içmeye devam edecektir. 😊 Şimdi burada dikkat etmeniz gereken konu, suluğu ilaçlı olduğu için günlük olarak suyunu yenilemelisiniz. Bir gün ilaç katıp diğer gün temizleyip, birkaç damla sirke katıp kafesine koyabilirsiniz. Kuşunuz suyu zor bela içti ise birkaç gün halsizliği devam eder fakat merak etmeyin kendine gelecektir.

Bir Cevap Yazın

Hayatın İpuçları sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et