İçeriğe geç

Motosiklet Deposu Nasıl Temizlenir?

Metal motosiklet depolarının iç yüzeyleri zamanla paslanmaktadır. Nemli bölgelerde bulunan motosikletlerin çoğunun deposu henüz 3-4 yaşında iken paslanır. Çevresel etmenlere göre bu süre daha da kısalabilmektedir. Paslanma hızını etkileyen en önemli faktörler deponun yapıldığı malzemenin kalitesi, nem, hava koşulları, kullanım şekli, yakıt kalitesi ve diğer çevresel faktörlerdir.

Depo İçerisinde Oluşan Pasın Motora Ne Gibi Zararları Vardır?

Depo İçerisinde oluşan pas, yakıt besleme sisteminde ve motor mekaniğinde geri dönüşü olmayan zararlar verebilir.

Deponun Paslandığını Nereden Anlarız?

Çoğu motosiklet kullanıcısının periyodik bakım anlayışı motor yağı ve hava filtresi değişiminden ibarettir. Hal böyleyken periyodik olarak değişmesi ve kontrol edilmesi gereken bölgeler göz ardı edilir. Bunlardan biri de yakıt filtresidir. Bazı kaynaklarda yakıt filtresinin 30 bin km’de bir değişmesi gerektiği belirtilirken olması gereken aracınızın yakıt filtresini 10 bin km’de bir kontrol etmeniz, değişmesini gerektirecek bir durum varsa değiştirmenizdir. Yakıt filtreniz aracınıza giren benzinin temiz bir şekilde motorunuza iletilmesinde rol oynayan tek güvencenizdir. Depolarımız paslandığında yakıt içerisine karışan pas partiküllerini de yakıt filtresi kontrolü ile teşhis etmiş oluruz.

Depo Temizleme İşlemi Neden Yapılır?

Depo içi temizliği yapılmasının ana sebebi motosikletin deposunun değişiminden kat kat ucuz olmasıdır. Günümüzde Japon motorlarından Çin malı motorlara kadar neredeyse tüm motorların parçaları ulaşılması güç fiyatlara satılmaktadır. Bu sebeple elimizde var olan paslı depoyu çok düşük maliyetlerle pastan arındırmak çok daha ekonomik ve garanti çözüm sunan bir yöntemdir.

Motosiklet Deposu Nasıl Temizlenir?

Motosiklet deposunu temizlemenin birden fazla yöntemi olmakla birlikte birden fazla yöntemi de vardır. Bunlardan en düşük maliyetle optimum fayda sağlayacak olan yöntemi sizlerle paylaşacağım. Öncelikle gerekli olan malzemeler;

-Limon Tuzu(Sitrik Asit)

-Karbonat

-Bulaşık Eldiveni

-Maske

-Bulabilirseniz Koruyucu Gözlük

-Küçük Halkalı Bir Miktar Zincir(50 cm ideal) veya İki Su Bardağı Akvaryum Kumu

-Fön Makinası

-Tamir Bandı

Öncelikle temizlik işleminin hiçbir aşamasında motora ve depoya ateş ile yaklaşmayın. Belirtilen koruyucu güvenlik tedbirlerini alın.

1.Depoyu Sökme

Depoyu motordan sökmeden önce içerisindeki benzini boş bir bidona dikkatlice boşaltın ve depoyu sökün. Depoyu çıkardıktan sonra alt kısımda bulunan musluk ve şamandırayı çıkartın.

2.Depo İçerisini Zımparalama

Depo içerisini su ile iyice çalkalayıp yıkayın. Daha sonra içerisine küçük halkalı zincir veya akvaryum kumunu ekleyin. Zincirin küçük halkalı olmasının sebebi depoda ezik oluşturmaması içindir. Bu aşamadan sonra depo kapağını kapatın ve içerisine koyduğunuz materyalin iç yüzeyin her yerine temas ettiğinden emin olacağınız şekilde çevirerek çalkalayın. Bu işlemi yeterli olduğunu düşünene kadar devam ettirin. Burada amaç iç yüzeydeki paslı bölgenin aşındırılması ve kaba pas artıklarının yüzeyden uzaklaştırılmasıdır. Bu işlemden sonra deponun içindeki materyali çıkarın ve depo içini bol su ile yıkayın. Böylelikle pas artıkları depodan çıkacaktır.

3.Asit ile Depo İçi Temizliği

Bu aşamada koruyucu güvenlik tedbirlerine uymanızı önemle rica ederim. Plastik eldiven değil, bileğinizi kapatan kalın bulaşık eldiveni, maske ve koruyucu gözlük kullanmanız sağlığınız açısından büyük önem oluşturmaktadır. Ayrıca bu aşamayı açık havada(balkon, bahçe veya bunlardan birine sahip değilseniz camı açık hava alan bir odada) yapmanız gerekmektedir.

Deponun altını iyice kurulayıp. Alt kısımda bulunan delikleri sağlam tamir bandı ile sızıntı yapmayacak şekilde yapıştırıyoruz. İşlem sırasında kesinlikle depo kapağı kapatılmamalıdır. Oluşan gazdan dolayı patlama yaşanabilir.

Depo içerisine üç çorba kaşığı limon tuzu ekliyoruz. Üzerine depo kapağına gelecek kadar 90°C kaynar su ekliyoruz. Bu aşamadan sonra limon tuzu, kaynar su ile tepkimeye girerek sitrik aside dönüşecektir. Bu sebeple karışım depo içerisinde kaynamaya başlayarak zehirli ve yanıcı olan bir gaz ortaya çıkarır. Kaynayan deponun hareket edebileceğini unutmayarak depoyu düz ve sağlam bir zemine yerleştirin. Deponun bulunduğu ortamda gazı solumayın ve ateş yakmayın. Depo sacı kalınlığına göre yarım saat ile bir saat arası karışımı içerisinde bekletmeniz yeterli olacaktır. Daha fazla bekletmeniz depo sacını aşındırıp depoyu delebilir. Bu nedenle yeteri süre bekletildikten sonra depo içerisindeki asit dikkatli bir şekilde boşaltılmalıdır.

4.Nötrleme İşlemi

Karışım tamamen boşaltılsa bile eldiveninizi çıkarmayın. Bundan sonraki aşamada depo içerisi bol suyla iyice yıkanmalıdır. Ardından depo içerisine kaynar su ekleyip bir tatlı kaşığı karbonat ilave edin. 15-20 dk bu şekilde bekletin. Bunu yapmamızın sebebi depo içerisinde kalan sitrik asidi nötrlemektir. Bu işlemi yapmazsak depo içerisinde kalan sitrik asit faaliyete devam eder ve depo sacına zarar verebilir. Gerekli süre dolduktan sonra depo içi boşaltılıp tekrar bol su ile yıkanmalıdır.

5.Kurutma İşlemi

Son işlemden sonra depo altındaki bantlar sökülmeli ve depo içerisinde kalan su olabildiğince dışarı atılmalıdır. Bunu depoyu sallayarak gerçekleştirebilirsiniz. Elinizde kompresör tarzı basınçlı hava sağlayacak bir araç varsa abartı basınç verip depoyu şişirmeden depo içerisindeki suyun dışarı atılması kolaylaştırılabilir. Eğer yok ise bir fön makinesi yardımıyla depo içerisine sıcak hava verilip depo içerisindeki suyun buharlaşmasına yardımcı olunabilir. Bu aşamadan sonra hava sıcaklığı ve nem oranına bağlı en az üç gün depo açık bir şekilde bekletilmelidir. Sıcak uygulamayı ne kadar fazla yaparsanız deponun kuruması o kadar garanti olur.

6.Deponun Montajı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deponun tamamen kuruduğuna emin olduktan sonra depo üzerinden çıkarılan parçaları tekrar üzerine montajını gerçekleştirip motorunuza takabilirsiniz.

Deponun Paslanmasına Karşı Alınabilecek Önlemler

Deponuzun paslanmasını önlemek için motorunuzu kullanmayıp yatıracağınız zamanlar deposunu tamamen doldurun. Benzin, depo yüzeyi ile oksijen arasındaki bağlantıyı keserek deponuzun paslanmasına izin vermeyecektir. Eğer nemli bir bölgede oturuyorsanız deponuzun contalarının sızdırma yapmadığından emin olun. Nem depo içerisine nüfuz ederse paslanma tekrar oluşacaktır. Nemli olmayan bir bölgede yaşıyorsanız ve deponuzu sürekli dolu tutuyorsanız ya basınçlı yıkama sırasında deponuzun içerisine su kaçırıyorsunuz ya da aldığınız yakıt içerisinde su var demektir. Motorunuzu düşük basınçla yıkayın ve depo kapağı contasının çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Akaryakıt istasyonlarından aldığınız benzinde su olma ihtimalini de göz önünde bulundurarak motorunuzun deposunu paslanmaya karşı koruyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın