İçeriğe geç

MASA TENİSİ KESME SERVİS ÇEŞİTLERİ

Masa tenisi kesik – kesme servis çeşitlerinde, kesme hareketi diğer bir değişle backspin, topspinin tersidir. Topa, topun üst kısmı size bakacak şekilde alt kısmın ise ileri doğru dönecek şekilde vuruş yaparsanız kesme vuruşu yapmış olursunuz. Kesme daha çok topun kontrollü ve düz olarak gitmesini sağlayan ve çoğunlukla defansif olarak kullanılan bir vuruştur. Bu vuruş topun yükselmesini sağlar ve top geri doğru döner ve karşıya düz bir şekilde gider. Servislerin atılması sırasında topun az veya çok kesilmesi masa tenisi oyuncusuna bağlıdır. Atak yapmak istenirse, forehand vuruşu ile kesme servis atılabilir.

Masa tenisinde, Kesme hamlesi genelde karşı tarafa yapılan pasif bir vuruştur. Atak yapmak istenilmeyen durumlarda kesme veya servise karşı yapılan alternatif bir vuruş olabilmektedir. Bu vuruş genelde backhand ile yapımı kolay olduğu için backhand ile yapılır. Atak yapılmak istendiği durumlarda ise forehand ile vuruş yapılır. Kesme hareketinin başarılı ve rakibinin atak yapmasını engelleyecek şekilde olması için topu alçak tutmalı, falsoyu doğru ve istenilen yere doğru verilmesi son derece önemlidir.

Masa tenisinde, forehand ve backhand kesme servis çeşitleri vardır. Kesme servis çeşitlerini 2 başlık altında inceleyelim.

Forehand ve Backhand Kesme Servis

Backhand Kesik Servis

Kolun Geri Hareketi: Dirsek yana doğru açılmalı ve ileri uzanmalı , raketi açıp, bilek çevirerek raketi geriye doğru getirilmeli. Vuruş esnasında dirseği hareket ettirmemeye özen gösterilmelidir.

Kolun İleri Hareketi: Raket, hafif ileri ve aşağıya doğru hareket ettirilmelidir.

Topla Temas: Başlangıç seviyesindeki oyuncular için top, raketin üzerine düşmesi beklenmeli ve topu alt arka bölümüne fırçalama hareketiyle beraber vurarak topun geri doğru dönerek gitmesini sağlanmalıdır. İleri seviye masa tenisi oyuncuları ise topun düşüş anını beklemeden zıplama esnasında bu vuruşu yapabilirler. Üst düzey oyuncular, her iki şekilde vuruş yapabilmektedir. Çocuk oyuncular için topla temas kontrolü zor olabilir.

Takip Hareketi: Topla temas ardından kol ve dirseğin hareketi düz konumuna gelinceye kadar ileri doğru devam ettirilmelidir.

Forehand Kesik Servis

Kolun Geri Hareketi: Dirsek, vücuttan daha önde olmalıdır. Raket açık, hemen hemen sağ omuz kısmına gelecek hizada geri ve yukarı getirilmelidir. Vuruştan sonra dirsek hareket etmemelidir.

Kolun İleri Hareketi: Raketi dirsek kısmından ileri ve aşağıya doğru hareket ettirilmelidir.

Topla Temas: Topla temas backhand kesme vuruşu ile aynıdır. Topun raket üzerine düşmesi beklenir topun arka alt kısmına fırçalama hareketi yapılarak topun geriye doğru dönerek ileri gitmesi sağlanır.

Takip Hareketi: Topla temas ardından kol ve dirseğin hareketi düz konumuna gelinceye kadar ileri doğru devam ettirilmelidir.

forehand kesme servis

Kesme hareketini öğretmek kolaydır ancak topa güzel bir kesme falsosu verdirebilmek oldukça zordur. İlk aşamada çok falso verdirebilmek önemli değildir. Oldukça kolay bir vuruş olduğu için çocuk oyuncuların vuruşunu, yönlendirebilmek basittir. Başlangıçta vuruş yaparken toplar yüksek seyredecektir. Topu, karşı tarafa yükseltmeden göndermek önemlidir. Kesme hareketi, düzgün ve istenildiği gibi olması için yavaş vurulmalıdır. Hızlı vurulursa topun masa da kalması zorlaşır.

Daha fazla eğitim kategorisi ile ilgili yazı okumak için tıklayınız.

Bir Cevap Yazın

Hayatın İpuçları sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et