İçeriğe geç

Kickboks Sporu Hakkında

Kickboks nedir?

Kickboks tekme ve yumruk ile yapılan dövüş sporudur. Kick ingilizce de tekme anlamına gelmektedir. Kısaca boks sporunun tekme içeren hali kickbokstur.

Kickboks sporu nasıl yapılır?

Ayna karşısında, boks torbasıyla veya karşılıklı lapa ile kickboks yapılır. Kickboksta hedef rakibi tekme ve yumruklar ile nakavt etmektir.

Kickboks yapmak istiyorum ne yapmalıyım?

Kickboks sporunu yapmaya karar verdiyseniz eğer, kendiniz mi çalışacaksınız yoksa bir kluübe mi gideceksiniz önce ona karar vermelisiniz. Ardından karar vermeniz gereken aşama ise, bu sporu egzersiz amaçlı mı yapmak istiyorsunuz yoksa maçlara mı çıkmak istiyorsunuz? Eğer profesyonel anlamda kickboks sporunu yapmak istiyorsanız bir antrenöre ihtiyacınız olabilir. Bu sebeple araştırıp iyi bir kulüp seçmelisiniz.

Gençlik sporun ücretsiz kulüplerine de yazılabilirsiniz, ücretli olan kulüpleri araştırıp bakabilirsiniz.

Kickboksta gerekli malzemeler nelerdir?

Eğer kickboksu evde egzersiz amacı ile yapacaksanız; rahat bol kıyafetler, kickboks eldiveni, boks torbası sizin için ilk aşama da yeterli olacaktır. 2 kişi karşılıklı çalışmak istiyorsanız lapa da alınabilir. Eğer bütçeniz kısıtlıysa veya alanınız yeterli değilse, boks torbası alamayacaksanız, ayna da sizin için yeterli olacaktır. Ayna karşısında kendinize bakarak, tekniği doğru yapıp yapmadığınızı kontrol ederek kickboks yapabilirsiniz.

Profesyonel anlamda kickboks yapmayı düşünüyorsanız ilk aşamada değil ama maçlara çıkacağınız zaman kuki, dişlik, kaval koruyucu, maça uygun oz eldiven, kickboks kıyafetleri gibi malzemeler size gerekli olacaktır. Kulübe gidecekseniz bazı malzemeleri onlarda karşılayacaktır.

Kickboks maçları nasıl oluyor?

Kickboks maçları cinsiyet, yaş ve kilo kategorisine göre ayrılıyor. İlk olarak belirli tarihlerde , ilde düzenlenen maçlara katılıyorsunuz kazanırsanız, Türkiye şampiyonasına gitmeye hak kazanıyorsunuz.

Kickboks lisansı nedir? Nasıl çıkartılır?

Kickboks lisansı sizin kick boks federasyonunda sporcu olduğunuzu gösteren bir karttır. Bu kart, maçlara çıkarken zorunludur. Eğer lisansınız yok ise maçlara çıkamazsınız. Lisans çıkarttırmak, üniversitede spor bölümlerine girerken de, mesleki olarak polislikte ve askeri alanda size avantajlı olabilir.

Lisans, ferdi veya kulüp olarak olarak çıkarttırılabilir. Ferdi olarak çıkarttıracaksanız kimlik fotokopinizi, “spor yapmasında sakınca yoktur” yazılı sağlık belgenizi alıp İl Gençlik Spor Müdürlükleri’ne giderek lisansınızı çıkarttırabilirsiniz. Gitmeden önce Kickboks Federasyon’u sitesinden iban ve ücret bilgilerine bakıp gerekli lisans ücretini yatırıp dekontu da yanınızda götürmeniz gerekiyor.

Kickboks lisans ücreti kaç tl?

2021 yılı kickboks lisans ücreti 37 TL’dir.

Kickboks kuşak dereceleri

İlkten sonra doğru kuşak sıralaması bu şekildedir; beyaz kuşak, sarı kuşak, yeşil kuşak, mavi kuşak, turuncu kuşak, açık kahverengi, koyu kahverengi kuşak diye derecelendiriliyor. Sonrası 1.dan 2.dan vs. şeklinde yükselerek ilerliyor. Beyaz-Koyu kahverengi kuşak arası her kuşak aldıktan sonra bir sonraki kuşağı almak için 3 ay beklemeniz gereken bir kural var.

Kickboks yaş grubu ve sikletler nedir?

Kickboksun da kendi içinde branşları var ve bazı yaş grupları o branşlara giremiyor ama genel olarak söylemek gerekirse,

Minikler, yıldızlar, gençler ve büyükler olarak 4 yaş grubuna ayrılıyor.

Büyük Erkekler: 57 -63 – 69 – 74 – 79 – 84 – 89 – 94 ve +94 kg
Büyük Bayanlar: 50 -55 – 60 – 65 -70 ve +70 kg
Genç Erkekler: 57 – 63 – 69 – 74 – 79 – 84 – 89 – 94 ve +94 kg
Genç Bayanlar: 50 -55 – 60 – 65 – 70 ve +70 kg
Yıldız Erkekler: 42 – 47 -52 – 57 – 63 – 69 ve +69 kg
Yıldız Bayanlar: 42 – 46 – 50 – 55 – 60 – 65 ve +65 kg
Minikler: 10-12 Yaş (Bayan-Erkek) : 28 -32 – 37 – 42 – 47 ve +47 kg

Kaç yaşında bu spora başlanır?

Kickboks sporunu yapmada belirli bir yaş kısıtlaması yok. İstenilen yaşta antrenmanlara gidilebilir. Çocukların gelişim ve sağlıklı büyümelerini göz önüne alırsak kickboksa başlama yaşları 9-10 ideal olacaktır.

Bu sporu herkes yapabilir mi?

Kime göre neye göre diyebiliriz. Öncelikle bu sporu veya herhangi bir başka sporu yapmadan önce sağlık kontrollerinizi yaptırmalısınız ve eğer bir sağlık sorununuz var ise doktora danışmalısınız. Bu sporu yapmak için özel bir kriter yok. Sadece narin insanlar, profesyonel anlamda bu sporu yapamaz. Ama egzersiz olarak, sağlıklı olan herkes bu sporu yapabilir.

Kickboks ile zayıflama

Kickboks sporu ile kolay ve hızlı bir şekilde zayıflayabileceğinizi biliyor muydunuz? Kickboks, tüm vücudu çalıştırdığı için yaklaşık 1 saatlik orta yoğunluktaki bir antrenman ilesize 500 kalori civarı yaktıracaktır. Ayrıca vücudunuz hızlı bir şekilde şekillenmesine yardımcı olacaktır.

Aklınıza takılan sorularınızı ve önerilerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.

Bir Cevap Yazın