İçeriğe geç

İsviçre Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

İsviçre gidilmesi görülmesi gereken ülkeler arasında ilk sıralarda gelmektedir. Refah seviyesi , sosyokültürel özellikleri açısından turistik ve çalışma izniyle gitmek için tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Eğer İsviçre’ye turistik olarak veya çalışma izni ile gitmeye karar verdiyseniz, Bu yazımızda İsviçre vize başvurusu için gerekli evraklardan bahsettik.

İSVİÇRE VİZESİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

  • Pasaport (En az 3 aylık geçerliliğe sahip, 10 yıl içerisinde alınmış)
  • 2 Adet Fotoğraf (35-40 mm genişliğine sahip olmalı)
  • Shengen Başvuru Formu (Formun çıktısını alıp, ıslak imza atmak gerekiyor)
  • Seyahat Sigortası ( +1 gün önce ve sonra olacak şekilde olmalı ve en az 30.000 euro teminatlı shengen ülkelerini kapsamalı)
  • Maddi Gelir Evrakları (A4 boyutunda imzalı kaşeli)
  • Davet Eden biri varsa Davet Mektubu
  • Uçuş Belgesi
  • Konaklama Belgesi
  • Pasaport Fotokopisi (Varsa geçmiş pasaport ve vizelerin belgesi)
  • Öğrenciler için Öğrenci Belgesi
  • Varsa size ait araç ruhsatı, tapu belgesi
  • Türkiye’de İkamet eden Yabancı uyruklu vatandaşlar için Oturma İzni veya Çalışma İzni Belgesi

İsviçre Vizesi Başvurusu ve Gerekli Evraklar

Bu yazıda İsviçre Shengen vize başvurusunu kademeli olarak anlattık. Ayrıca başvuru yaparken nelere dikkat etmelisiniz onlardan bahsettik.

Başvuru Formu

Eksiksiz doldurulmuş formun çıktısını alıp, en altta bulunan imza kısmına ıslak imza atılmalıdır. 18 yaşını doldurmayanların ailesinde her iki tarafında imzası ile başvuru yapılmalıdır.

Pasaport

İsviçre vize başvurusu yapabilmeniz için son 10 yılda alınmış geçerli bir pasaporta sahip olmalısınız. Dönüş tarihinizden 3 ay önce pasaport geçerlilik süresi olmalı ve pasaportunuzun en az iki sayfası boş olmalıdır. Geçmiş pasaportlarınız vizeleriniz var ise onlarında fotokopisini belgelerinize eklemelisiniz.

Fotoğraf

İsviçre shengen vizesi sizden 2 adet fotoğraf istiyor. Zımbalanmamış, kopyalanmamış ve taranmamış bir fotoğraf olmasına dikkat ediliyor. Fotoğraf boyutu 35-40 mm genişliğinde ve arka planı beyaz olması isteniyor. Bir fotoğraf pasaportun içerisinde diğeri ise başvuru formunda bulunan fotoğraf bölümüne yapıştırılmış olarak isteniyor.

Seyahat Sigortası

30.000 euro teminatlı ve tüm shengen ülkelerini kapsayan bir seyahat sigortası yapılmalıdır. 30.000 euro teminat gözünüzü korkutmasın sizde o kadar ücret olması veya o kadar ücret ödemeniz gerekmiyor. Siz internet üzerinden sigorta şirketlerine bakarak gideceğiniz tarih aralığına göre bir ücret ödüyorsunuz. Bu miktar tarih aralığına göre değişebilmekte. Örnek vermek gerekirse 1 hafta gibi bir süre için, seyahat sigortası 6-30 euro arası olabilirken 2 hafta 12-60 euro arası, 1 yıllık ise 200-600 euro arası bir ödemesi olabiliyor. Bu ücret sigorta şirketi ve seçeceğiniz sağlık sigorta kapsamına göre değişebilmektedir. Seyahat sigortası kolay bir şekilde internet üzerinden yapılıp çıktısı alınabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken seyahat tarihlerinizden fazladan bir gün önce ve bir gün sonra olacak şekilde seyahat sigortası yaptırılmalıdır. Örnek, 11-15 tarihleri arası gidecekseniz seyahat sigortanız 10-16 tarihli olmalıdır.

Maddi Gelir Evrakları
  • Maddi gelir belgelerinde çalışanlar için, Son 3 aya ait bankadan alınmış imzalı kaşeli maaş dökümleri alınmalıdır. Ayrıca evraklar a4 boyutunda, orjinal olmasına dikkat edilmelidir. Çalışmayan ve masrafları karşılayacak biri gösterilecekse eğer o kişiye ait imzalı kaşeli maaş bordrosu ve maaş dökümleri, banka dökümleri gereklidir.
  • Başvuracak kişi öğrenci ise, masrafları karşılayacak kişinin, sponsor dilekçesi, maaş bordrosu, banka dökümleri gereklidir. Ayrıca masrafları karşılayacak kişi emekli ise emekli belgesi ve varsa ek gelir belgesi evraklar arasına sunulmalıdır.
  • Maddi gelir evrakları arasına zorunlu olmasada güven sağlamak amaçlı üstüne araç, tapu gibi belgeler eklenebilir.
Uçuş Rezervasyonu

Gideceğiniz tarih aralığında göstereceğiniz bir uçuş rezervasyonunuz olmalıdır. Üzerinde isim soy isim ve tarihler belirtilmiş olmalıdır. Kara yolu ile gitmeyi tercih edecekseniz eğer ehliyet, araç sigortası ve yeşil sigorta mutlaka olmalıdır.

Konaklama Evrakları

Otelde konaklamayı düşünüyorsanız eğer kalacağınız otele ait bir rezervasyon yapmalı ve bu evrakı başvuru dosyanıza eklemelisiniz. Eğer orada bulunan sizi davet eden kişinin yanında kalacak iseniz, o kişiye ait bir davet mektubu ve davet mektubunda net bir şekilde belirtilmiş isim-soyisim, kimlik, adres, e-posta, telefon numarası bilgileri yer almalıdır.

Davet Mektubu

Davet mektubu içeriğinde davet eden kişinin ismi soy ismi, kimlik bilgileri, adresi, e-posta adresi ve telefon numarası açıkça detaylı bir şekilde belirtilmelidir. Ayrıca davet eden kişinin oturma izni veya kimliği ve pasaport belgesi başvuru evrakına eklenmelidir. davet mektubunda kanton açıkça belirtilmeli, davet edilenlerin isimleri, kalış süreleri ve davetin amacı belirtilen yazı orijinal tarihli ve imzalı olmalıdır.

Öğrenci Belgesi

Öğrenim görenler için orjinal öğrenci belgesi gereklidir. E devletten onaylı borkodlu veya okuldan ıslak imzalı belge alınması yeterli olacaktır.

Çalışanların Eklemesi Gereken Evraklar
  • Yetkili kişi tarafından imzalanıp kaşelenmiş, izin yazısı
  • Sgk hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi
  • Varsa sicil gazetesi, vergi levhası, faaliyet belgeleri, imza sirküleri, şirket sahibi bağkur dökümü
  • Ayrıca, Avukatlar için Baro kaydı, Çiftçiler için Çiftçilik belgesi, Eczacılar için Eczacılar odası kaydı , Mimarlar için Mimarlar odası kaydı ,Tabipler için Tabipler odası kaydı belgeniz arasında sunulmalıdır.
  • Serbest meslek sahipleri için ise İş tanımı ile ilgili açıklama dilekçesi ve destekleyici belgeler sunulmalıdır.
Türkiye’de İkamet Eden Yabancı Uyruklular için Oturum Belgesi

Çalışma izni veya oturma izninin orjinali ile fotokopisi. Ayrıca dikkat edilmesi gereken konulardan biri başvuracak yabancı uyruklu kişinin oturma izin süresinin 3 aydan uzun olması gereklidir.

İsviçre Vize Başvuru Formu Doldururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize başvurusu yapmadan önce kalacağınız yer ve tarihiniz hazır olmalıdır çünkü başvuru formunu doldururken kalacağınız yeri gidiş dönüş tarihlerinizi soruyor. Ayrıca verilen bilgilerin doğruluğundan emin olup, başvuran kişiye ait telefon numarası ile başvuru yapmalısınız. İsviçre vize başvuruları yoğun olduğu için olabildiğince erken bir tarihte başvuru yapıp randevu almanız gerekiyor ve İsviçre randevu tarihinizle gidiş tarihi arasında en az 15 gün süre olması şartı aranıyor. Randevu tarihinizle gidiş tarihiniz arasında iki haftadan az bir süre varsa ret yeme olasılığınız çok yüksek olduğunu web sitesinde belirtiyor.

İsviçre başvurusu nasıl yapılır, İsviçre başvuru ücreti ne kadar konuları ile ilgili bilgi almak için websitemizi ziyaret edeniz.

Bir Cevap Yazın