Hızlı kilo vermenin tehlikeleri nelerdir? Kiloları ile dertte olan bir çok insan var.
Bu kilolar aslında bir an da hızlıca alınmadığı gibi bir an da da hızlı verilemiyor. Çabucak kilo vermek, yaza kadar incecik bir bedene sahip olmak için yapılan hızlı diyetler hızlı kilo verdirebilirken, sağlık açısından nasıl etkileri olduğunu düşündünüz mü? Hızlı kilo vermek sağlık açısından son derece göz ardı edilemeyecek kadar tehlikeli bir durumdur.
Hızlı Kilo Vermek ve Zararları
Kan Şekeri Düşmesi
Hızlı verilmek istenen kilolar sebebi ile kilo vermek isteyen kişilerin yaptığı hatalardan biri karbonhidrat alımını en aza indirmek. Minimum seviyede alınmaya çalışılan kalori ve karbonhidratın en az seviyede olması, kan şekerini düşürür ve kan şekeri seviyesinin sürekli düşük olmasına sebep olur. Bununla birlikte oluşan açlık hissi artar, açlık durumuyla gelen halsizlik, yorgunluk ve asabi tavırlar oluşur. Bu açlık uzun sürerse konsantrasyon bozukluğu, efor kaybı ve zihinsel bulanıklık durumu ile günlük yaşantıyı etkileyerek olumsuz durum oluşturur.

HIZLI KİLO KAYBININ TEHLİKELERİ NELERDİR?
Metabolizma Hızının Yavaşlaması
WHO) Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ortalama olarak ayda 4 kilo civarı vermek sağlıklı olarak karşılanmaktadır ve kilo verme süreci spor ile desteklendiğinde 6 kiloya kadar sağlıklı kilo verilebildiği kabul edilmektedir. Ayda 6 kilodan fazla vermeye çalışmak, hızlı ve fazla kilo vermek ise kişilerde birçok olumsuz etkiyi ortaya çıkarabilmektedir. Hızlı kilo verme sürecinde vücuda her zaman ki besinlerden farklı ve minimum besin girdiğinde vücut istemsiz besin kıtlığına girdiğini düşünerek vücuda giren besinleri depolama ve yavaş sindirme gereği duyar. Bu sebeple metabolizma yavaş çalışır. Besinler depolandığından da kilo verme süreci de zorlaşarak stresli bir süreç başlar.
Vücut Sıvı ve Elektrolit Dengesi Bozulur
Hızlı kilo verilmeye çalışıldıkça farke dilmeden ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Örnek vermek gerekirse tek tip besin tüketimi ile vücudun ihtiyacı olan besinleri alamaması sonucu vücut direnci düşer. Vücut hastalıklara meyilli olur. Vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesi bozulur. Bu sorunların ötesinde kalp ritim bozukluklarına kadar sağlık sorunları ortaya çıkabilir.
Diyetinizi egzersiz ile desteklediğiniz durumlarda suyu olabildiğince tüketmeli ve vücuttaki su kaybını önlemelisiniz. Diyette su içmemekte metabolizmanızı yavaşlatır ve %2’lik su kaybı sizi mental ve fiziksel olarak dengenizi bozar. Ayrıca unutmamak lazım ki düşük kalorili diyetlerde ilk 2 gün hızla kilo verdiğinizi gördüğünüzde vücudunuzda oluşan su kaybından dolayı olabileceği malum bir sonuçtur.

Saç Dökülmesine Yol Açar
Saçlarınız her zaman yaşlanmaya bağlı olarak dökülmez. Hızlı kilo vermek için yapılan diyetlerde tek tip beslenmeden kaynaklı yeterince vitamin ve mineraller vücuda giremez. Vücudun gereksinimlerine bağlı olarak vücut tepkimeye girer yeterli alınmayan proteinler mineraller sağlığı önemli açıdan olumsuz etkiler. Özellikle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerinin yeterli miktarda alınmaması saç tırnak sağlığını negatif etkiler ve üstelik uzun süre açlıkta strese bağlı olarak saç dökülmesine sebep olabilir.
Kas Kaybı
Vücut uzun süre açlıkta karbonhidratlar ve yağları kullanır. Artık tüketecek bir şey kalmadığında ise en son olarak proteinleri kullanır, yani kaslardan tüketmeye başlar. Beslenme ile birebir ilişkili olan organlarımız böbrek ve karaciğer kas erimesine bağlı fonksiyonel kayıp yaşayabilir. Proteinsiz, düşük kalorili yapılan diyetler sonucunda oluşan kas kayıpları hem organların fonksiyonlarını bozarken hem de kalpte bulunan kaslarında erimesi ile hayati tehlike oluşturabilir. Ayrıca vücuttaki kasların da erimesiyle güç ve hareket kaybı yaşanır.

Herkesçe Bilinen Bir Gerçek! Hızlı Verilen Kilo Hızlı Gelir!
Kiloların hızlıca verildiği gibi hızlıca geri alınmasının kaçınılmaz olmasının sebebi; düşük karbonhidrat alımının ve düşük kalorili yetersiz beslenmenin uzun süre tolere edilemeyeceğinden dolayıdır. Verilen kilolar da bu sebeple kısa sürede geri alınır. Ayrıca hızlı kilo verilirken yavaşlayan metabilizma ve protein eksikliği kilo alım sürecini de hızlandırarak, verilenden daha fazla kiloyu geri getirir.
Özet geçmek gerekirse, tek tip beslenme, az protein, az karbonhidrat alımı, kısa süreli hızlı kilo verme süreçleri bedenen ve ruhen kişiyi olumsuz etkilemektedir. Kilo vermek isteyen kişi kendine uygun bir diyet programı hazırlamalı, kilosuna ve yaşam tarzına göre bir kalori hesabı yapmalıdır. Gerekirse uzman kişilerden yardım alarak sağlıklı şekilde bireysel bir beslenme programı uygulamalıdır.