İçeriğe geç

1 Kilometre Hız Sınırı Aşımı Ceza İtirazı

Türkiye’de, Karayolları Genel Müdürlüğü yönetmeliğine göre araçların uyması gereken bazı yasal hız sınırları vardır. Bu yasal sınırlara uyulmadığı taktirde yönetmeliğe göre idari para cezası yaptırımları uygulanır. Yaptırımlar yol durumuna, araç cinsine göre değişmektedir. Otoyol denetleme sistemleri, ortalama hızınızı hesaplayarak, radarlar ise anlık belirli bir hız limitinin üzerinde olduğunuzda fotoğraflama yapılır. Emniyet yetkilileri tarafından da ceza sisteme işlenir ve idari para cezası ikamet adresine gönderilir.

Hız Sınırını 1/2 Kilometre ile Geçtiyseniz Cezaya İtiraz Edin

Trafikte araçlara %10 hız tolerans limiti verilmiştir. %10 toleransın üzerine çıktığınız zaman, ehliyetinize ceza puanı ekleniyor ve ikamet adresinize idari para cezası geliyor. Eğer hız sınırını 1 kilometre ile geçtiyseniz itiraz edin. 1/2 kilometre hız sınırını aştığınızda 15 günlük itiraz süresi içerisinde trafik cezasına itiraz edip, trafik cezasını iptal ettirebilme imkanınız var.

idari trafik para cezasına itiraz

1 kilometre hız sınırı aşımı ile gelen ceza itirazı

1 km’lik hız aşımı ile gelen cezaya itiraz etmek için 2 yöntem vardır.

  • 1. yöntem internetten kolayca Uyap Vatandaş sitesine girerek idari trafik para cezasına itiraz işlemleri bölümünden işleminizi yapabilirsiniz. İşlem yaparken mobil imza veya elektronik imzanız olması gerekli. Elektronik veya mobil imzanız yok ise satın almanız gerekmektedir.
  • 2. yöntem ise başvuru evraklarınızın hepsini hazırlayıp adliyede sulh ceza hakimliğine giderek evraklarınızı teslim etmek. Evrak teslim ederken herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Sulh Ceza Hakimliği İdari Trafik Para Cezasına İtiraz İşlemleri

Sulh ceza hakimliğine gitmeden önce evraklarınızı eksiksiz bir şekilde tamamlamalısınız. Eğer evraklarınızda eksiklik var ise adliyenin içerisinde bulunan fotokopi odalarından ücretli bir şekilde evraklarınızı tamamlayabilirsiniz. 1 kilometre hız sınırı aşımı için vereceğiniz dilekçenin yanında bulunması gereken evraklar aşağıda belirtilmiştir.

GEREKLİ EVRAKLAR

  • Trafik cezası tebligatının fotokopisi
  • Ehliyet Fotokopisi
  • Kimlik fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Dava dilekçesi
  • Trafik Cezası ödenmişse, ödendiğine dair dekont

Bütün gerekli evraklar, trafik cezası gelen kişinin bilgilerini içermelidir. Adliye’ye şahsen gidip başvuru yapmalısınız. Eğer trafik cezasına itiraz eden kişi adliyeye gidemeyecekse vekaletname yolu ile başkası o kişi adına başvuru yapabilir.

radar cezasına itiraz dilekçesi

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçe Örneği

Hız sınırının, “ölçüm yapan cihazların da hatalı ölçüm yapabileceği gözetilerek, 1-2 km’lik aşımı sağlıklı ölçüm yapmayan bir cihazdan da kaynaklanmış olabileceği gözetilmeli, bu hatanın payının cezası sürücülere kesilmemelidir. Aksi yönde bir kanaat hakkaniyete aykırı olacaktır.” ibaresine dilekçenizde yer vermelisiniz. İtiraz eden tarafın isim soyisim, tc kimlik numarası, adres bilgilerine yer vermelisiniz. Karşı tarafın ise detsis numarasını yazmalısınız. Detsis numarasını bilmiyorsanız eğer öğrenmek için tıklayınız.

Detsis No Nasıl öğrenilir?

Trafik cezasında itiraz edilen tarafın DETSİS numarasınız bilmiyorsanız KAYSİS sitesini ziyaret ederek oradan, cezanın yazıldığı il ve ilçe bilgilerini yazarak çıkan emniyet müdürlüğünün, devlet teşkilat numarasını (Detsis No) öğrenebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse size Bolu Merkez ilinden trafik cezası geldi diyelim. KAYSİS uygulamasını açarak arama butonuna Bolu İl Emniyet yazıp arattığınızda Detsis numarası karşınıza çıkacaktır. Eğer bir ilçeden ceza gelmiş ise misal Muğla Fethiye’den trafik cezası geldi ise KAYSİS’in arama butonuna Fethiye İlçe Emniyet Müdürlüğü yazınca orada bilgiler karşınıza çıkıyor.

hız limiti itirazı dilekçesi

Bir Cevap Yazın