İçeriğe geç

Hayatımızı Kolaylaştıran Akıllı Ev Sistemleri

Akıllı Ev Sistemleri Nedir?

Akıllı ev sistemleri, internet ağı bağlantısı aracılığıyla evimizdeki klima, termostat, tv, güvenlik kamerası, ışıklar vb. elektronik aletleri bir tablet, akıllı telefon veya bilgisayarlarımız ile uzaktan hatta internet bağlantısına sahip olduğumuz sürece Dünyanın herhangi bir yerinden kontrol etmemize olanak sağlayan sistemlerdir.

Akıllı Ev Sistemleri Nasıl Çalışır?

Akıllı ev sistemlerinde kullanılan cihazlar IoT(nesnelerin interneti) teknolojisi ile internete bağlanabilir hale getirilmektedir. İnternet ağına bağlanabilen cihazlar Android, İOS ve Web tabanlı kontrol arabirimleri ile akıllı telefonlar, tabletler ve kişisel bilgisayarlardan kontol edilebilir bir hale gelmektedir. Kullanılan kontol programları arayüz olarak ihtiyaçlar ve maliyeti göz önünde bulundurarak optimum düzeyde tasarlanmıştır. Böylelikle ev sahibinin maliyet ve zamandan tasarruf etmesini sağlar.

Akıllı Ev Sistemleri Bize Neler Kazandırıyor?

Akıllı ev sistemleri kablolu veya kablosuz şekilde kurulabilir. Akıllı ev sistemleri, ev sahibine hem zamandan hem de maliyetten kazanç sağlar. Örnek vermek gerekirse bir çalışan kış günü evine gidecektir ve evinde kombi çalışmadığı için evi soğuktur. Normal bir evde, bu kişiyi iki senaryo karşılayacaktır. Birinci senaryoda, kişi eve gider ve ev soğuktur. Kombiyi açar fakat kombi ısınana kadar geçen sürede üşür. Üşümek istemeyen kişi kombiyi yüksek derecede yakar ve birden ısınan kombi evi daha hızlı ısıtıyor olsa hem bir süre üşüyecek hem de yakıt açısından maliyetli olacaktır. İkinci senaryoda kişi kombiyi kısık ayarda sürekli açık bırakacaktır. Bu da oldukça fazla yakıt sarfiyatına sebep olur ve maliyetlidir. Akıllı ev sistemleri kullanan bir kişi ise, uzaktan kombi termostatına bağlanır ve eve gelmeden yarım saat önce kısık ayarda doğalgazı çalıştırır. Eve geldiğinde üşümez ve yakıt, evde bulunduğu sürece düşük seviyede açık kalacağı için maliyet diğer senaryolara göre kat kat düşük olacaktır.

Akıllı ev sistemlerinin bize kazandırdığı bir diğer avantaj ise güvenliktir. Biz evde yokken evimizdeki cihazların belirli periyotlarda çalıştırılması, evde birinin olduğu izlenimini yaratacak ve kötü niyetli kişileri evden uzak tutacaktır. Yabancı kişilerin eve girmesi durumunda ise eve girişleri bize aktaracak güvenlik sistemleri bulunduğu gibi harekete duyarlı andında görüntü aktaran ve kayıt alan kameralar ile de giriş yapan kişileri tespit edebilir anında kolluk kuvvetlerinden yardım isteyebiliriz.

Akıllı Ev Sistemlerinin Dezavantajları   

Akıllı ev sistemlerinde öncelikli dezavantaj altyapı kurulum maliyetleridir. Bu sistemler her ne kadar maliyetten ve zamandan kazanç sağlasa da kurulum ve sistem donanımlarının maliyeti kendini uzun dönemde amorti etmektedir. Bu cihazların kurulumu kablosuz olarak yapıldığında birkaç bin dolar maliyetle kurtulabilirsiniz fakat cihazları kablolu bağlantı ile bağlarsanız kurulum maliyetiniz on binlerce doları bulabilir. Kablolu bağlantı kesintisiz ve akıcı veri aktarımı sağlarken aynı zamanda bağlantı kopukluğu gibi hataların önüne geçmektedir.

Akıllı ev sistemlerinin bir diğer sıkıntısı güvenlik açıkları ve hatalarıdır. Evimizden çok uzakta olduğumuz bir anda açmış olduğumuz bir cihazın hata verip tekrar kapatılamaması maddi sorunlar oluşturabileceği gibi uzun vadede yangın gibi riskler de oluşturabilmektedir. Ddos saldırısı ile ev cihazlarına sızmaların yaşanması ile hem güvenlik hem de kişisel verilerin ve mahremiyetin risk altına girdiği durumlar meydana gelebilir.

Bu tür sorunlardan korunmak için öncelikle akıllı cihazlarınızı ve ev ağınızı güçlü parolalar ile korumanız gerekmektedir. Ev ağımıza ise sadece güvendiğimiz kişilerin bağlanması büyük önem arz etmektedir.

Akıllı Ev Sistemleri ile Kontrol Edilebilecek Nesneler

  • Tv
  • Klima
  • Termostat
  • Işıklar
  • Kamera
  • Alarm Sistemleri
  • Perde
  • Panjur
  • Prizler
  • Kombi
  • Gaz Kaçağı Dedektörü
  • Su Tesisatı
  • Gaz Tesisatı
akıllı ev sistemleri

Akıllı Ev Sistemlerini Hangi Programlarla ve Cihazlarla Kontrol Edebiliriz

Akıllı ev sistemlerini kontrol edebilmek için farklı işletim sistemlerine uygun çok çeşitli programalar geliştirilmiştir. Bu programları kullanabileceğimiz cihazlar ise otomasyon sistemleri kumandaları, akıllı telefonlar, kişisel bilgisayarlar, cep bilgisayarları, el bilgisayarları ve tabletler olarak sıralanabilir. Bu cihazlarla kullandığımız en bilindik programlardan birisi Google Home’dur.

Google Home kameralar, termostat, ışıklar vb. birçok bileşeni kontrol etme imkanı sunarken bunu ev ağına eklediğimiz diğer bireylerin de kontrol edebilmesine olanak sağlıyor. Fakat Google bunu satın alınan bir cihaz olan ev asistanına bağlı olarak sunuyor.

Bir diğer popüler uygulama ise xiaomi markasının geliştirdiği Mi Home uygulamasıdır. Mi Home içerisinde tanımlı birçok akıllı cihaz türü ile eşleşme yapılması durumunda cihazları kablosuz ağa bağlayarak kullanıma hazır hale getirir. Ardından oluşturacağımız ev hesabı içerisine diğer aile bireylerini ekleyebilir ve cihaz fonksiyonlarını yönetme konusunda diğer bireyleri yetkilendirebiliriz. Mesela bir birey hava nemlendiriciyi açabilirken güvenlik kamerasının yönünü değiştirme yetkisi verilmeyebilir. Bu özellikleri ile Mi Home uygulaması popüler ve kullanışlı akıllı ev sistemleri programları arasında yer almaktadır.

Daha fazla yazı için ana sayfamızı ziyaret edin.

Bir Cevap Yazın