İçeriğe geç

Göz Kararması neden olur? Göz kararmasına ne iyi gelir?

Göz vücudumuzun en önemli organlarından biridir. Göz ile ilgili hastalıklar ise ihmale gelmeyecek kadar önemlidir. Gözde oluşan kararma, gözünüzde oluşan bir sorundan kaynaklı olmayabilir. Bazen vücudumuzda bulunan sorunların ana sebebi farklı hastalıklar olabilmektedir.

İnsan vücudunda bir sorun olduğunda vücut bunu belirtmek için sinyaller gönderebilmektedir. Göz kararması çoğu kişinin gün içerisinde yaşadığı sorunlardan biridir. Oturup kalkarken belirli bir süre yaşam kalitesini etkiler ve gözün geçici süre görme duyusunu engeller. Bu durumu yaşayan kişiler gözün neden kaynaklı karardığını merak eder ve araştırma içerisine girerler.

Göz Kararması Neden Olur?

Göz kararması, genelde gözde bir sorundan kaynaklı olmaz. Kişi uzun süre aç kaldı ise, tansiyonu düştü ise göz kararması olayı ile sıklıkla karşılaşabilir. Düşük tansiyonlu kişiler bu durumu sıkça yaşar.

Ayrıca belirli bir süre hareketsiz kalmış bir kişi aniden kalktığında, baş dönmesi ile birlikte göz kararması olayı ile karşılaşabilir. Bu durum ise kan dolaşımı ile alakalıdır. Vücudunuz belirli bir süre hareketsiz kaldığı zaman, kan dolaşımı azalır, ani kalkışlarda ise kan dolaşımı hızlandığı için göz kararması ile karşılaşabilirsiniz.

Göz kararması hangi hastalığın belirtisi ?

  • Kan şekerinin düşmesi: Fazla egzersiz sonucu kan şekeri düşebilir ve gözde kararma sıklıkla görülebilmektedir.
  • Kansızlık: Vücutta yeterli miktarda kan olmadığından kaynaklı göz kararması olabilir. Bununla beraber, baş dönmesi, halsizlik, kulak çınlaması gibi belirtiler baş gösterir.
  • Tansiyon düşüklüğü: Genelde tansiyon düşüklüğünde görülen ani göz kararmaları, değişen kan basıncına göre tekrar gösterebilmektedir.
  • Hareketsizlik: Uzun süre hareketsiz kalan kişilerin aniden ayağa kalmasıyla oluşan göz kararması, kan dolaşımının hızlanması ile alakalıdır.

Göz kararması belirtisi altında yatan ciddi sorunlar olabileceği gibi, yukarıda belirtilen sorunların belirtisi de olabilir. Vücudun verdiği sinyalleri dinlemek ve ona göre bir tedaviye başlamak gereklidir. Bu sebeple bir hekime danışmak en doğru karar olacaktır. İnternet üzerinde göz kararması ile alakalı birçok sonuç vardır. Hangi hastalığın ve tedavi yönteminin sizinle alakalı olduğunu bilmeniz için mutlaka bir doktor yardımı almalısınız.

Göz kararmasına ne iyi gelir?

Göz kararmasının sebebine bağlı olarak eğer kan şekeriniz düştü ise içeriğinde karbonhidrat bulunan besinler tüketmelisiniz. Meyve suyu, meyveli soda gibi ürünler çabucak kana karışacağı için hızlı bir alternatif olabilir.

Düşük tansiyona bağlı göz kararmalarına en iyi gelen içeceklerden bir tanesi su tüketimi ve tuzlu içecekler tüketmektir. Tuzlu ayran güzel bir alternatif olabilir.

Göz Kararmasını Önlemek İçin,

  • Günlük yeterli miktarda su tüketin
  • Dengeli ve düzenli beslenin
  • Aşırı hareketsizlikten kaçının
  • Aşırı efor sarf ettiren egzersizlerden kaçının

Spor Yaparken Neden Göz Kararması Olur?

Aşırı yapılan egzersiz veya sporlarda, su kaybı, kan şekeri düşmesi ve tansiyon düşmesi gibi sebeplerden dolayı göz kararması meydana gelir. Spor öncesi yeterli miktarda karbonhidrat almıyorsanız bu durum sıklıkla oluşabilmektedir. Spor esnasında göz kararmasının önüne geçmek için, spordan 1.5-2 saat öncesi yeterli miktarda karbonhidrat alımına ve günlük su tüketimine özen göstermelisiniz.

Bu yazımızda göz kararması ile ilgili bilinen belirtiler ve buna iyi gelebilecek önerilerden bahsettik. Burada yazılan yazılar sadece bir bilgilendirme amaçlıdır. Göz kararmasının altında yatan farklı bir nedenler olabilir. Tedavi için mutlaka doktora gidin.

Bir Cevap Yazın