Pedagojik formasyon staj örnek bir dersin planlaması aşağıda verilmiştir. Bu planlama beden eğitimi dersinin planlamasına örnek olarak verilmiştir.
DERS: Beden Eğitimi
SÜRE: 40+40 dakika
SINIF: 6.
KONU: Basketbolda Turnike Atışı
DERS ALANI: Spor Salonu
KAZANIMLAR:
- Seçili spor dallarına özgü hareketleri sergileme
- Araç-gereçleri ve alanlarını paylaşmaya değer verme
- Sportif etkinliklerde meydana gelecek anlaşmazlıkların çözümü için çaba gösterme
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ: Anlatım, soru-cevap, gösterme, komut, alıştırma
KULLANILAN MATERYALLER: Spor kıyafetleri, basketbol topu, huni, yelek vb.
ÖĞRENME-ÖĞRETİM SÜRECİ: Dikkati çekme, güdüleme, gözden geçirme, bireysel öğrenme etkinlikleri, grupla öğrenme etkinlikleri, gözlem.
- Öğrencilerle selamlaşma
- Kıyafet kontrolünün yapılması
- Genel ya da özel ısınma hareketlerinin yapılması
- Öğrencilerin üç sayı çizgisi üzerinde birerli geniş kolda sıralanmaları sağlanır. Daha sonra sağ el için turnike atış tekniği anlatılarak gösterilir: İlk olarak top sürmeye başlanılır. Sürüldükten sonra, her iki ayak havadayken hafif bir sıçramayla top çift ele alınır, sonra birinci adım uzun ikinci adım kısa olmak üzere iki adım atılır. Son olarak sol ayak üzerine kuvvetlice sıçrarken sağ bacak dizden bükülerek çekilir. Vücudun önünde iki elde tutulan top baş üzerine doğru kaldırılır. Atış kolunun uzatılması ve el bileğinin bükülmesiyle top ya çarpma levhasına ya da çemberin içine bırakılır.
- Öğrenciler 5’er kişilik gruplara ayrılarak şu çalışmaları topsuz olarak yaparlar;
- İkili adım ritminde çalışma,
- İkili adım, sıçrama ve diz çekme çalışması,
- İkili adım, sıçrama, diz çekme ve uzanma çalışması.
- Aynı çalışmalar gruplara top verilerek yaptırılır.
- Öğrenciler üç sayı çizgisi arkasında birerli derin kolda sıraya geçirilir. Adımlama yapılacak yerlere birer huni konulur. Turnike atış çalışması, topsuz olarak potaya yaptırılır. Her öğrenci kontrol edilerek yapılan hatalar söylenir.
- Aynı çalışma bu sefer de top ile yapılarak sürekli olarak tekrarlanır.
- Çalışma, öğrencilerin yaptığı hareketin doğruluğuna göre 10 üzerinden değerlendirme puanı verilerek yaptırılır. Öğrenciler gözlemlenerek hatalı hareketlerin düzeltilmesi istenilir.
- Öğrenciler orta alan çizgisi önünde ikişerli eşleşerek derin kolda sıraya geçirilir. Eşlere aynı renklerde yelekler giydirilir. Önlerine bir top atılır. Topu kapan oyuncu hücum, diğeri savunma görevi yapar. Topa sahip oyuncu potaya ulaştığında turnike atışını yapar. Çalışma aynı anda iki potada da yapılır.
DEĞERLENDİRME:
- Sağdan ve soldan turnikeyi doğru yapan öğrencilere atışları tekrar ettirilir.
- Turnike atışlarında dikkat edilmesi gereken noktalar sorulur. Sıçrayarak şut atma tekniğini birkaç öğrenciden göstermesi istenir.
ÖRNEK BİR DERSİN PLANLANMASI
DERS: Beden Eğitimi
SÜRE: 40+40 dakika
SINIF: 6
KONU: Öne ve geriye takla
DERS ALANI: Spor Salonu
KAZANIMLAR:
- Bireysel ve eşli mücadele becerileri sergileme
- Özelleşmiş hareketlere ilişkin ilke ve kuralları etkinlikler içerisinde uygulanır
- Fiziksel etkinliklerde kurallara uyma ve yönergeleri takip etmeye uyum gösterir
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ: Anlatım, soru yanıt, gösteri, komut, alıştırma
KULLANILAN MATERYALLER: Spor giysileri, huni, yelek, vb.
ÖĞRENME-ÖĞRETİM SÜRECİ: Dikkati çekme, güdüleme, gözden geçirme, bireysel öğrenme etkinlikleri, grupla öğrenme etkinlikleri, gözlem
- Öğrencilerle selamlaşma
- Kıyafet kontrolünün yapılması
- Genel ya da özel ısınma hareketlerinin yapılması
- Öğrencilere öne düz yuvarlanma tekniği gösterilerek anlatılır. Eller muz genişliğinde açık ve parmaklar karşıyı gösterecek şekilde mindere yerleştirilir., baş karına çekilir, hafif bir sıçrama sonrası esne mindere yerleştirilir, sırtüstünde yuvarlanırken bacaklar bükülür ve öne hamle yaparak ayaklar bitişik olarak temel duruşta ayağa kalkılır.
- Mindere sırayla çağırılan öğrencilere öne düz yuvarlanma hareketi yaptırılır, hatalar söylenir.
- Öne hafif sıçramalı yuvarlanma çalışmasından sonra öne art arda iki kez yuvarlanma hareketi yaptırılır.
- Öne açık bacak bacak yuvarlanma tekniği gösterilerek anlatılır. Bacaklar yanlarda açık ayakta duruştan öne eğilerek eller omuz genişliğinde açık olarak mindere yerleştirilir. Sırt üstü öne yuvarlandıktan sonra bacaklar önde yanlarda yere temas ederken eller mindere dayanıp vücut açık bacaklar üzerinde doğrultulur.
- Açık bacak öne yuvarlanma hareketi birer kere tekrar ettirilir.
- Öğrencilere geriye düz yuvarlanma tekniği gösterilerek anlatılır. Mindere ters olarak temel duruşa geçilir. Kalça üstüne oturulduğu an eller baş kenarından mindere avuç içleri gelecek şekilde yerleştirilir, kalça ve sırt üstünde geriye yuvarlanır ayaklar bitişik ayağa kalkılır. Yuvarlanma doğrusal yapılırken bacaklar savurma görevi yapar eller zemini iter.
- Öğrencilere sırayla geriye düz yuvarlanma çalışması yaptırılır, öğrenciler gözlemlenerek hataları söylenir.
- Geriye açık bacak yuvarlanma gösterilerek anlatılır. Tek farkının bacaklarının açık olması ve daima gergin tutulmasıdır.
- Geriye yuvarlanma hareketi bütün öğrencilere sırayla yaptırılır.
DEĞERLENDİRME:
- Öne düz yuvarlanma açık bacak yuvarlanma çalışması yaptırılır öğrenciler gözlemlenerek hataları söylenir
- Öğrenilen hareketlerde en çok yapılan hatalar nelerdir sorulur.
BEDEN EĞİTİMİ DERSİ
ÖRNEK BİR DERSİN PLANLANMASI
DERS: Beden Eğitimi
SÜRE: 40+40 dakika
SINIF: 6
KONU: Voleybolda Servis Atışı
DERS ALANI: Spor Salonu
KAZANIMLAR:
- Seçili spor dallarına özgü hareketleri sergileme
- Sportif etkinliklerdeki performansını analiz edebilme
- Farklı sportif etkinlikleri yaparken kendine güven duyar
ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ: Anlatım, soru-cevap, gösterme, komut, alıştırma
KULLANILAN MATERYALLER: Spor kıyafetleri, voleybol topu, huni, yelek vb.
ÖĞRENME-ÖĞRETİM SÜRECİ: Dikkati çekme, güdüleme, gözden geçirme, bireysel öğrenme etkinlikleri, grupla öğrenme etkinlikleri, gözlem.
- Öğrencilerle selamlaşma
- Kıyafet kontrolünün yapılması
- Genel ya da özel ısınma hareketlerinin yapılması
- Oyun sırasında servisin geçerli ve geçersiz olduğu vuruş ve davranışlarla ilgili bilgiler verilir.
- Öğrenciler 6’şar kişilik gruplara ayrılırlar; daire şeklinde sıralanan gruplara 5 dakika süreyle parmak pas, manşet pas yaparak oynamaları istenilir.
- Öğrenciler voleybol servis çizgisinin arkasında birerli geniş kolda sıraya girerler.
- Öğrencilere örnekler gösterilerek alttan servis atma tekniği gösterilir. Vuruş kolunun ters ayağı önde olmak üzere yön fileye dönüktür. Vücut ağırlığı her iki ayak üzerine eşit dağılır. Sağ el için; top sol elde olmak üzere sol kol gergin olacak şekilde öne uzatılır ve sağ kol da gergin yandan geriye doğru uzatılır. El ayasıyla yapılan vuruş sonrası tüm vücut hareketlenerek topu takip eder.
- Hareket topsuz olarak tüm öğrencilere tekrar ettirildikten sonra, öğrencilere duvara karşı sırayla atış yaptırılır ve hataları söylenerek düzeltilir.
- Voleybol servis çizgisi arkasında geniş kolda sıralanan öğrencilere tenis servis tekniği örneklerle gösterilir. Yön fileye dönüktür. Top iki elle tutulurken kalça seviyesinden yukarıya vuruş kolu omuzu üzerine kısa bir yüksekliğe atılır. Vuruş kolu geriden getirilerek, bilek hareketiyle, topun arka altına vuruş yapılır.
- Hareket topsuz olarak tüm öğrencilere tekrar ettirilir. Daha sonra öğrencilere duvara karşı sırayla atış yaptırılır ve hataları söylenerek düzeltilir.
- Alıştırma 6’da olduğu gibi öğrenciler 5’er kişilik gruplara ayrılarak, duvara karşı 8-10 metre uzaklıkta sıralanır ve sırayla 10dk tenis servis çalışması yaparlar.
- Öğrenciler hücum çizgisi gerisinde birerli derin kolda sıraya geçerler. Her öğrenciye sırayla önce alttan servis, sonra da tenis servis çalışması yaptırılır. Atışını yapan öğrenci sıra sonuna geçer.
- En sonunda filenin diğer tarafına 2 adet huni konulur. Bu hunilerin biri sağ, diğeri ise sol tarafa konulur. Öğrencileri 2 gruba ayırıp farklı renkteki yelekler giydirilir ve yarışma yaptırılır. Hangi takımın oyuncusu kendi hunisine en yakın yere servisi atarsa o tam 1 sayı kazanır. Bu şekilde 10 sayı alan öğrenci grubu oyunu kazanmış olur.
DEĞERLENDİRME:
- Alttan ve tenis serviste teknik hareket sıralaması nasıldır, sorulur
- Servis atışlarında en çok yapılan hatalar sorulur ve nasıl düzeltilebileceği söylenir.