Genelde büyük bir heves ile diyete başlarız ve yaptığımız diyetler fazla zaman geçmeden olumsuz sonuçlanır. Buna bağlı olarak kilo veremeyiz hatta bazen verdiğimiz kiloları fazlasıyla geri alırız. Peki diyette yaptığımız hatalar neler biraz bunlardan bahsedelim.
Diyeti Başarısız Yapan 5 Hata

1- Çok Düşük Kalori ile Beslenmeye Çalışmak
Hepimiz bir an önce kilo vermek için sabırsızlanıyoruz. Bir kaç gün veya bir kaç haftada zayıflayabileceğimizi düşündüğümüz için de acil diyetler uyguluyoruz. Uyguladığımız diyetlerde, çok az kalori almaya çalıştığımızda, vücut otomatikmen kendini tasarruf moduna alıyor. Bunun sebebi, daha önceki beslenme sitilinizden dolayı vücut bir öncekine göre çok daha az kalori aldığınız için hayati bir risk olduğunu düşünüp kalorileri korumaya çalışır ve alınan kalorileri yağ olarak depolar. Vücuda besin giremediği için azalan metabolizmamız eski yeme alışkanlığımıza geri döndüğümüzde daha da fazla kilo almamıza sebep olur. Bu durum da kilo vermemizi zorlaştırır ve yapılan diyetin çabucak bozulmasına sebep olur.

2-Acil ve Kısıtlı Diyetler Uygulamak
Beynimiz, diyet psikolojisine girdiği zaman canımızın çekmediği yiyecekleride yemek istiyor. Diyet, yenmemesi gereken yiyecekleri yiyememek veya yemek kısıtlaması değildir aslında. Ama aklımıza diyet diyince kısıtlı yemek yemek geldiği için, genellikle diyetler bir kaç günden fazla sürmüyor. Diyet bozulduğunda da yemeklerden yoksun kalmışız gibi fazla fazla yemek yemeye çalışıyoruz. Diyeti bir kısıtlama olarak değil, herşeyden yiyerek ama aşırıya kaçmadan yapmalısınız. Ayrıca kiloları birden almadığımız gibi birden vermemizi düşünmekte yanlış olur.

3-Egzersizleri Diyete Dahil Etmemek
Bazen diyet yaptığımızda, tartıda güzel sonuçlar görsekte, aynaya baktığımızda istediğimiz vücudu göremeyebiliriz. Diyetle birlikte egzersiz yapmak , vücudumuzun istediğimiz gibi şekillenmesine yardımcı olur ve yağ yakımını hızlandırır. Bazen egzersizin, kas kütlesini artmasından korkulduğu için spor yapmak istemeyenler olduğunu görürüz fakat bilindiğinin aksine kas yapmak bu kadar kolay değildir. Kas yapmak için senelerinizi harcamanız gerekebiliyor. Bu yüzden egzersiz yapmaktan korkmayın.

4-Yeterince Su İçmemek ve Yiyecekleri Hızlı Yemek
Su içmek, metebolizmamızın çalışması için önemli bir faktördür. (Su İçmenin Önemi) Ama malesef su içmeyi genellikle sevmiyoruz veya aklımıza gelmiyor. Bunun için su hatırlatıcı uygulamaları yükleyebilirsiniz veya suyun tadını sevmiyorsanız, suyun içimini kolaylaştırmak için içerisine sebzeler veya meyveler ekleyebilirsiniz. Diyette, Su aynı zamanda abur cubur tüketiminin ve fazla yemeninde önüne geçebilir. Çok aç hissettiğiniz zamanlar 1 bardak su içerseniz daha az yemek yemenize yardımcı olabilir. Bir başka dikkat etmemiz gereken husus ise, yemek yerken yavaş ve iyice çiğnemeye dikkat etmek. Yediğimiz yemeklerin midemize gitmesi biraz zaman alabilir. Eğer yavaş yemek yersek mideye ulaşan yiyecek beynimize doyduğumuzun sinyallerini verir. Hızlı yemek yersek, doyup doymadığımızı anlamamız zorlaşacağı için daha fazla yemek yememize sebep olur.

5- Sağlıklı Beslenmeyi Yaşam Tarzi Haline Getirmemek
Kiloları birden almadığımız gibi birden vermeninde doğru olmadığından bahsettik. Eğer diyetle kilo vereyim, sonra tekrar istediğim yiyecekleri yiyeyim düşüncesine girerseniz eğer daha sonraları yine kilo alıp verme gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer diyetinizi yaşam tarzı haline getirmeyi başarabilirseniz ve abur cubur yerine sağlıklı besinler tüketirseniz, sağlıklı bir şekilde kilonuzu koruyabilirsiniz.

Geri bildirim: Nasıl Hızlı Bir Şekilde Kilo Verilir? Hızlı Zayıflamak • Hayatın İpuçları