Buzdolabında unutulan yemekler kötü kokuya yol açsa da bozulan yemeği attığınızda kötü koku çözülmektedir. Fakat durum; bozulan, unutulan bir etse durum vahim. Evden uzun biri süre gittiğinizde buzdolabında bıraktığınız veya unuttuğunuz etler, şalter atması veya fişi unutup çekmeniz sonucu, birkaç günün ardından koku yapmaya başlar. Uzun süre unutulan et, dayanılamayacak derecede kötü kokar ve tabiri caizse ev ceset gibi kokar. Evin dış kapısına kadar yayılabilen, komşularınızı tedirgin eden bu koku ile baş etmek oldukça zordur.
Çürüyen et kokusu buzdolabımızın tüm hücrelerine işler. Ne yapsak ne etsek giderilemeyen bu koku bizi buzdolabını değiştirme fikrine iter. Buzdolabımızda oluşan kötü kokuları gidermek sandığımız kadar zor değildir. Doğru ürün ve yöntemler ile yapacağımız temizlik buzdolabımızı hayata geri kazandıracaktır. 😊
Bozulmuş Et Kokusu Nasıl Giderilir?

1. Derinlemesine Temizlik
Öncelikle bu işlemi yaparken temizlik eldiveni ile maske kullanmanızı ve temizlik esnasında camlarınızı açarak içeriyi havalandırmanızı tavsiye ederiz. Tedbirimizi aldıktan sonra yapacağımız ilk şey dolaptaki etlerden veya çürüyen üründen kurtulmaktır. Bu aşamada etler dâhil olmak üzere tüm ürünler, temizlik amacıyla dolaptan çıkarılmalıdır. Etlerden arta kalan kan, küf ve oluşan bakterilerin kaba temizliğini yapmak için buzdolabımızın fişini çekiyoruz. Elektrik kesildikten sonra buzdolabında bulunan kalıntıları sulandırılmış bulaşık deterjanı ve bulaşık süngeri yardımıyla temizliyoruz.
Buzdolaplarının, buzluk kısımlarının altında gider mazgalı bulunur. Bunlar delikli büyük bir kapak şeklindedir. Buzdolabınızda bu kısım bulunuyorsa bu kısmı çekerek kolayca çıkarabilirsiniz. Altında bulunan artıkları ve kapağı da sulandırılmış bulaşık deterjanı yardımıyla yıkayın. Ardından buzluğun içini su ile seyreltilmiş çamaşır suyu veya buzdolabı temizleme spreyleri yardımı ile iyice silin ve 10 dakika beklettikten sonra çamaşır suyu kokusu gidecek şekilde bulaşık sabunu kullanarak iyice yıkayın ve durulayın. Buzluk yıkama ve temizleme işlemini bu şekilde bitiriyoruz ve sıra buzdolabı gideri temizliğine geliyor.
Bu aşamada buzdolabımızı arkasına rahatça ulaşabileceğimiz şekilde yavaşça çekiyoruz. Arka alt kısımdaki açıklıkta bulunan beyaz gider kutusu dikkatlice sökülmelidir. Bu gider kabını iyice yıkayın ve yerine yerleştirin. Ardından buzluk kısmının temizlediğimiz mazgal kapağının arkasında bulunan gider deliğinden aşağı dikkatli bir şekilde, bir çay bardağı kadar porçöz kireç sökücüyü yavaşça dökün. Bu esnada kesinlikle koruyucu gözlük, temizlik eldiveni ve maske takın. Koruyucu gözlüğünüz yoksa kireç sökücünün gözünüze sıçramamasına özen gösterin. Porçöz kireç sökücüyü 10 dakika bekletmenin ardından bir maşrapa veya ufak bir tencere içerisinde %50 kaynar %50 ılık su ile hazırlayacağımız yaklaşık 50 derecelik suyu yavaş yavaş gider deliğinden aşağı boşaltıyoruz. İşlem sırasında bir tıkanıklık olup olmadığını arka alt kısımda bulunan gider kabından kontrol edebilirsiniz.
İçerisinde bulunan kireç sökücünün cildiniz ile temasından kaçının. Gider kabını taşırmadan hazırladığınız suyu yavaş yavaş dökün. Yeteri kadar döktükten sonra iyice kaba süzülmesini bekleyin. Daha sonra gider kabını tekrar sökün ve içindeki kirli suyu boşaltıp temizledikten sonra tekrar yerine takın. Bu şekilde buzluğu ve akan kanın gidebileceği tüm yolları temizlemiş olursunuz.

Bozulmuş Et Kokusu Giderme
Eğer dolabınızda herhangi bir et çürümemişse ve dolabınız içerisinde bulunan yemeklere veya dışarıya kötü koku salıyorsa bunun için de farklı koku giderme yolları mevcuttur.
Karbonat ve Tuz
Karbonat ve tuz karışımını boş yayvan bir kaba koyarak iyice karıştırın. Karbonat havadaki kötü kokuları içerisine çekme özelliği ile dolabınızdaki kötü kokuları absorbe ederken tuz ise nem emici özelliği sayesinde dolabınızın iç atmosferinde bulunan nemli havayı karbonata doğru çeker. Bu sayede süreç hızlanmış olur. İki günde bir bu kabın içerisinde sertleşen karışımı bir kaşık yardımı ile kırarak karıştırın. Böylece emicilik özelliğini artıracaksınız. Bu karışımı karıştırarak 20-30 gün kullanabilirsiniz.
Kömür
Kömür, hava ve su filtrasyon sistemlerinde kullanılmaktadır. Bunlara su arıtıcıları ve bacasız aspiratörler örnek verilebilir. Bu tür sistemlerde özel kömürler kullanılsa da hepimizin ulaşabileceği mangal kömürleri da bu özelliklere sahiptir. Birkaç parça mangal kömürünü bir tabağa koyup buzdolabı içerisine yerleştirirsek buzdolabı içerisinde oluşan kötü kokuyu içine hapseder. Bu sayede dolabınızda oluşan kötü kokulardan kurtulmuş olursunuz.
Beyaz Sirke
Dolabınızın duvarlarını, beyaz sirke ile nemlendirdiğiniz mikro fiber beziniz ile silerseniz dolap yüzeyinde kötü koku oluşmasına neden olan bakterilerden kurtulmuş olursunuz.
Beyaz sirkeyi bir cezvede kaynatıp üzerinde buharlar çıkmaya başladığı anda ocaktan alın. Sıcak cezvenin dolap içine zarar vermemesi için altına altlık yerleştirin ve dolap içinde dökülmeyecek bir yere bırakın. Daha sonra dolap kapağını kapatın. Bu sayede sirke buharı tüm alana ulaşacak ve birkaç gün içinde kokuya neden olan bakterileri öldürecektir.
Tüm bu yöntemlerle dolabınızın kokusu gitmiyorsa dolabınızı derinlemesine temizlemeniz gerekmektedir. Temizlikten sonra belirli aralıklarla yukarıdaki maddeleri uygularsanız dolabınız koku üretmeyecektir. Ayrıca dolabınız garanti kapsamındaysa, garanti ile buzdolabını temizlettirebilir, sorun çözülmüyorsa yenisi ile değiştirebilirsiniz. Garanti kapsamında değil ise, bütün bu temizliklerden sonra buzdolabınızı balkona veya dışarıya çıkartmak belirli süre kapakları açık şekilde bekletmek kokunun azalmasına fayda sağlayacaktır.